Red Notice (2021)

Recensie Red Notice CinemagazineRegie: Rawson Marshall Thurber | 118 minuten | actie, komedie | Acteurs: Dwayne Johnson, Ryan Reynolds, Gal Gadot, Ritu Arya, Chris Diamantopoulos, Ivan Mbakop, Vincenzo Amato, Rafael Petardi, Seth Michaels, Sebastien Large, Guy Nardulli, Andrew Hunter, George Tsai, Rawson Marshall Thurber

Drie Egyptische juwelen, twee juwelendieven, een Interpolagent. Zie daar de belangrijkste ingrediënten van de avontuurlijke misdaadkomedie ‘Red Notice’. Hierin gaat een Interpolagent op zoek naar een juwelendief die in Rome een met juwelen ingelegd ei van Cleopatra heeft gestolen. Omdat er nog twee van dergelijke eieren zijn en er een tweede juwelendief uit is op die eieren, slaan de eerste dief en de Interpolagent de handen ineen. Een lastige klus, want tegen de charme en intelligentie van de tweede dief is geen mens (of ei) opgewassen.

Zowel het stelen van de eieren als het onschadelijk maken van de tweede dief (die Loper wordt genoemd, naar het schaakstuk) lijkt een mission impossible. Daarmee is meteen een van de belangrijkste inspiratiebronnen voor deze film genoemd, naast films als ‘The Thomas Crown Affair’ en de Indiana Jones-reeks.

‘Red Notice’ heeft bij het volgen van die voorgangers keurig alle vakjes afgevinkt. Fraaie en afwisselende locaties (Rome, Bali, Rusland, Valencia), mondaine decors, ingewikkelde inbraken, veel knokken maar weinig bloed, schelmse dialogen en, precies wanneer je denkt dat het er niet meer van komt, een fijne achtervolging op een onmogelijke locatie.

Dat het ‘Red Notice’ ontbreekt aan originaliteit is bij een dergelijke popcornfilm geen doodzonde. Wel is het jammer dat de kwaliteit van de actie, humor en intrige net ietsjes minder is dan bij die voorgangers. De eerste juwelendief – Nolan Booth heet ie – is met zijn oeverloze commentaar soms grappig, maar vaak ook vermoeiend. De intrige is op het eerste oog lekker eenvoudig, maar de invulling ervan is soms iets te complex. Qua actie had het dan net weer wat spectaculairder gekund en tegelijk in iets kleinere porties opgediend.

Daarmee is ‘Red Notice’ nog geen misser. Het verhaal is degelijk, de locaties zijn soms bekend (Russische gevangenis) soms heel origineel (stierenvechtersarena). De toon is altijd opgewekt, de geslaagde grapjes zijn ook meteen heel leuk en Gal Gadot is zeldzaam charmant en meedogenloos mooi. En over de chemie tussen Ryan Reynolds en Dwayne Johnson gaan we ook al niet klagen. Kortom, ‘Red Notice’ is geen seconde origineel maar vermaakt wel twee uur lang. Ook dat is een kwaliteit.

Henny Wouters

Waardering: 3.5

VOD-release: 12 november 2021 (Netflix)