Red Sparrow (2018)

Recensie Red Sparrow CinemagazineRegie: Francis Lawrence | 140 minuten | drama, thriller | Acteurs: Jennifer Lawrence, Joel Edgerton, Matthias Schoenaerts, Charlotte Rampling, Mary-Louise Parker, Ciarán Hinds, Joely Richardson, Bill Camp, Jeremy Irons, Thekla Reuten, Douglas Hodge, Sakina Jaffrey, Sergei Polunin, Sasha Frolova, Sebastian Hülk, Ingeborga Dapkunaite, Nicole O’Neill, Kristof Konrad

Voor ‘Red Sparrow’ worden regisseur Lawrence (Francis) en hoofdrolspeelster Lawrence (Jennifer) herenigd, na hun samenwerking voor twee van ‘The Hunger Games’-films: ‘Catching Fire’ en ‘Mockingjay part 1’. Van spotgaai naar (rode) mus.

Maar levert al dat gefladder ook een degelijke spionagethriller op? Ja en nee. We worden een beetje afgeleid door de dubieuze accenten van de voornamelijk Engelse cast. Naast J. Law in de rol van Dominika Egorova zien we Jeremy Irons (Generaal Korchnoi), Charlotte Rampling (hoofd van de Staatsschool), Ciarán Hinds (Zakharov) en Joely Richardson (Nina Egorova). België en Nederland blazen een partijtje mee in de vorm van Matthias Schoenaerts (enge oom Vanya Egorova) en Thekla Reuten (mede-Sparrow Marta). Het internationale karakter wordt versterkt door de deelname van Australiër Joel Edgerton (als CIA-agent Nate Nash). Vooral Lawrence zelf lijkt het meeste moeite te hebben om haar accent op de rails te houden. Verder geeft ze een sterke rol ten beste in deze op ouderwetse leest geschoeide spionagethriller, want we zien dubbelspel (wie is te vertrouwen?), verraad en plottwists.

Dominika, een veelbelovende balletdanseres bij het beroemde Bolshoj-ensemble, breekt een been en dat betekent einde balletcarrière voor haar. Hoe moet ze nu rondkomen en de doktersrekeningen voor haar ziekelijke moeder Nina betalen? Haar manipulatieve oom Vanya schiet maar wat graag te hulp. Hij rekruteert haar om als ‘Red Sparrow’ (spionne bij de SVR, de Russische tegenhanger van de CIA) dienst te gaan doen.

Op de pittige opleiding leert Dominika zich te wapenen binnen het voornamelijk uit mannen bestaande systeem. De Sparrows wordt geleerd geheimen te ontfutselen door middel van verleiding. Daarvoor moet ze haar lichaam en geest ‘loslaten’. Totale overgave om het hogere doel te bereiken.

Al gauw wordt ze ingezet bij een missie om een mol binnen de SVR te ontmaskeren. Hiervoor dient ze het vertrouwen te winnen van CIA-agent Nate Nash. Naarmate het verhaal vordert, zie we Lawrence subtiel spelen met haar complexe rol binnen alle omringende hectiek. Wat is haar plan? Weet ze ondanks het verraad, de leugens en het omringende testosterongeweld overeind te blijven en zelfs te overleven?

Dat is de plus van ‘Red Sparrow’, naar het boek van voormalig CIA-agent Jason Matthews. We zien een vrouwelijke spionne die alle zeilen bij moet zetten om niet ook, zoals velen voor haar, makkelijk geslachtofferd te worden. Die zich vele vernederingen moet getroosten (de film bevat een paar heftige, grafische scènes) om uiteindelijk als sterkste uit de strijd te komen. Om in ‘vogeltermen’ te blijven: Dominika begint dit avontuur als een dood vogeltje, maar eindigt als een feniks die uit haar as herrijst.

Ruud Stift

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 1 maart 2018
Digital HD-release: 11 juni 2018
VOD-release: 2 juli 2018
DVD- en blu-ray-release: 18 juli 2018