Red White & Blue (2010)

Regie: Simon Rumley | 100 minuten | drama, horror, romantiek, thriller | Acteurs: Amanda Fuller, Marc Senter, Jon Michael Davis, Nick Holden, Patrick Crovo, Mary Mathews, Noah Taylor, Julian Haddad, Ernest James, Jenny Gravenstein, Mark Hanson, Chance Hartman, Vincent Doenges, Eryn Brooke, Chris Summers

In ‘Red White & Blue’ ontmoet je Erica (Fuller). Deze jonge vrouw duikt met elke man in bed en is ook niet vies van een triootje. Dat de seks haar weinig voldoening geeft, blijkt wel aan de uitgebreide douchebeurten die ze na afloop neemt. Ze schrobt zichzelf hardhandig schoon. Maar waarom biedt ze zich dan aan zowat elke man aan als ze niet van de seks geniet? Nate (Taylor) werpt zich op als Erica’s beschermheer en langzaamaan ontstaat een band tussen de twee, Nate is echter niet uit op seks. Muzikant Franki (Senter) ontdekt dat hij HIV-besmet is. De rockster in spe verdenkt Erica ervan dat ze hem besmet heeft en zweert wraak.

Deze film wordt weggezet als horror, maar dat is onterecht. Het gitzwarte ‘Red White & Blue’ is een combinatie van een thriller en een (relatie)drama met een paar horrorelementen. Die scènes zijn niet erg expliciet. Toch komen die passages rauw over, vanwege de suggestieve kracht die er vanuit gaat. Je verwacht een hoop bloederigheid, maar dat speelt zich vooral buiten beeld af. De opbouw is de grote troef van Rumleys film. De regisseur geeft mondjesmaat informatie vrij over zijn personages. Dat deze mensen een hoop (donkere) geheimen hebben, merk je al vanaf het begin. Wat die problemen zijn, ontdek je pas vrij laat.

De beklemmende cameravoering en de onheilspellende sfeer zijn een voorbode van wat komen gaat. Soms voel je je ongemakkelijk als je deze film bekijkt. Het sterke acteerwerk houdt je echter geboeid. Fuller is erg intens als de losbandige Erica. Je vraagt je af hoe het af moet lopen met deze jonge vrouw die zich bijna wanhopig aan iedereen opdringt. Ook Nate verbergt iets. Het meest open personage is Franki. Hij heeft het ook zwaar en is niet te beroerd om dat tegen iedereen te vertellen. ‘Red White & Blue’ gaat over beschadigde mensen die hun innerlijke demonen op verschillende manieren bevechten. Dat ze zichzelf kapot maken, is al snel duidelijk.

Rumley heeft een bijzondere film ingeblikt. Deze genreflirt is zeker niet voor iedereen. Het Hollywoodpubliek moet deze trage, ietwat warrig gemonteerde film maar links laten liggen. De sobere soundtrack, het gebrek aan grote namen en het grove, ongepolijste uiterlijk van de film zullen hen tegenstaan. Liefhebbers van filmhuis- en cultfilms kunnen deze film best een kans geven. Zo intens en ongemakkelijk zie je ze niet vaak.

Frank v.d. Ven

‘Red White & Blue’ verschijnt in januari 2013 op DVD.