Redemption Day (2021)

Recensie Redemption Day CinemagazineRegie: Hicham Hajji | 98 minuten | actie, thriller | Acteurs: Gary Dourdan, Serinda Swan, Andy Garcia, Brice Bexter, Ernie Hudson, Martin Donovan, Robert Knepper, Samy Naceri, Don Bigg, Jay Footlik, Lilia Hajji, Mehdi Ouazzani, Brahim Rachiki, Karim Saidi, Joe Drago, Hayet Belhalloufi, Soumaya Akaaboune

Toen de (ooit zo) serieuze karakteracteur Liam Neeson in een actiefilm werd gecast, keek Hollywood ademloos toe toen ‘Taken’ tot een succes uitgroeide. Deze film werd een blockbuster en introduceerde Neeson aan een nieuw publiek. Het legde de Ier geen windeieren. Daarnaast inspireerde de film talloze andere acteurs om hetzelfde kunstje dunnetjes over te doen. Keanu Reeves, Jennifer Garner en Sean Penn besloten in de voetsporen van Neeson te stappen en ook onvervalste knokfilms in te blikken. Een succesformule was geboren! Tv-ster Gary ‘CSI’ Dourdan zag het ook wel zitten om als opgepompte vechtjas in beeld te verschijnen. Enter ‘Redemption Day’.

In ‘Redemption Day’ draait het om Brad Paxton (Dourdan). Deze militair ontving de Medal Of Honour vanwege zijn heldhaftige optreden tegen ISIS. De gevechten tegen deze terroristen hebben hun sporen nagelaten bij de Amerikaan. Om zijn trauma’s te overwinnen, besluit Paxton met zijn vrouw een rustig burgerbestaan op te bouwen. Maar dan krijgt mevrouw Paxton het aanbod om naar Marokko af te reizen, omdat daar een belangrijke archeologische vondst is gedaan. De archeologe wordt gesteund door haar man. Na enige tijd hoort de militair dat zijn eega is ontvoerd. Tijd om haar terug te vinden!

De tagline van ‘Redemption Day’ is “Taking his wife was their last mistake.” Die oneliner vat de hele film samen. Dourdan profileert zich als eenmansleger en maakt eigenhandig een einde aan een terroristencel. Dat klinkt belachelijk en dat is alvast een goed uitgangspunt voor een actiefilm. Helaas blijft het bij een goed idee, want de uitwerking van deze film is niet best. De actiescènes worden onduidelijk in beeld gebracht (wat vast te maken heeft met de fantasieloze choreografie), het acteerwerk is bedroevend en het verhaal wordt nodeloos uitgerekt door zinloze flashbacks.

Om een zweem van dramatiek op te wekken, wordt veel aandacht besteed aan de trauma’s van Paxton (die via flashbacks worden verteld). Dat resulteert in onder andere een zinloze douchescène waarin Dourdan naar het doucheputje kijkt terwijl stromend water zijn hoofd afloopt. Ook wordt hij zwetend wakker en schiet hij omhoog na het hebben van een nachtmerrie. Dit soort goedkope trucs maken geen enkele indruk meer en zijn in elke actiefilm te zien. Zulke uitgekauwde clichés halen de vaart uit de film.

Door de warrige montage, het ongeïnspireerde acteerwerk en het trage verhaalverloop verzandt ‘Redemption Day’ in een saaie vertoning. Met een sterker script, betere actiescènes en minder melodrama had deze film nog wat mensen kunnen vermaken. In deze vorm blijft een ronduit suffe knokfilm met onduidelijke gevechten over. Auw…

Frank v.d. Ven

Waardering: 2

DVD- en blu-ray-release: 10 maart 2021