Reefer Madness: The Movie Musical (2005)

Regie: Andy Fickmann | 100 minuten | drama, komedie, musical | Acteurs: Kristen Bell, Christian Campbell, Neve Campbell, Alan Cumming, Ana Gasteyer, John Kassir, Amy Spanger

Is dit geen film die eigenlijk bij de ‘Nacht van de Wansmaak’ thuishoort? Dat is het eerste wat je je als kijker afvraagt als de film begint. De titel van de film wordt namelijk op zo’n manier in het scherm geprojecteerd, dat het net zo’n pulpfilm lijkt. En misschien is ‘Reefer Madness’ wel een beetje een “pulpfilm”, maar de film is in ieder geval een zeer goed verteerbare “pulp”.

‘Reefer Madness’ is gebaseerd op de gelijknamige musical die door dezelfde regisseur is gemaakt. Dit zie je ook terug in de film, veel elementen uit de musical zijn overgenomen. Toch heeft Andy Fickmann ook geprobeerd om de eigenschappen van film te gebruiken in zijn productie. Dit is hem behoorlijk goed gelukt. De mix van musical en film levert een vrolijke en bijzonder grappige film op.

Een groep ouders van middelbare scholieren krijgt een voorlichtingsfilm te zien over de gevaren van marihuana in de jaren 30. De setting van de film is deze periode, omdat de film is gebaseerd op een voorlichtingsfilm uit de jaren 30. Deze film die met semi-wetenschappelijke bewijzen kwam tegen het gebruik van drugs veroverde in de jaren 60 en 70 een ware cultstatus en zette de mensen aan tot precies het tegenovergestelde dan wat de bedoeling was. Fickmann wilde in zijn musical en film dan ook laten zien wat er in die film werd getoond.

De meeste briljante vondst is toch wel de scène met Jezus. Jezus is een soort van popster omringt door mooie dames. Daarmee probeert hij Jimmy Harper (Christian Campbell) te verleiden om weer voor God te kiezen in plaats van voor de drugs. De gouden doornkrans en de gouden microfoon maken het plaatje helemaal af.

De film is een raamvertelling. Je ziet in feite een film in een film. ‘Reefer Madness’ begint met de ouders die naar de school gaan. De ouders gaan de voorlichtingsfilm kijken en je ziet die hele film met tussendoor fragmenten waarin de ouders reageren op de film. In eerste instantie zijn ze sceptisch, maar in de loop van het verhaal beginnen ze toch steeds meer waarde te hechten aan het anti-marihuana verhaal.

De conclusie: Een heerlijke musical, zeer verfrissend na al het werk van onze Joop. Maar ja, de kans bestaat zeker dat ook Van den Ende deze musical heeft gezien. Zal hij het ooit wagen om een komische musical over drugs te maken? Wie zal het zeggen? Ga eerst maar van deze film genieten.

Wietske Uneken