Reefs of Riches (2006)

Regie: Peter Hayden, Shinichi Murata | 52 minuten | documentaire

‘Reefs of Riches’ is deel vier uit de serie natuurfilms ‘Equator’. Deze serie bestaat uit films over de natuur op en rondom de evenaar. In deel vier wordt aandacht besteed aan het leven bij de koraalriffen in Indonesië. Deze riffen zijn een van de rijkste van de hele wereld. De oorzaak hiervan is de samenkomst van verschillende zeestromingen tussen de eilanden van Indonesië.

‘Reefs of Riches’ laat ons de vele verschillende dieren en planten zien die rondom de koraalriffen van Raja Ampat leven. Raja Ampat is een van de meest bijzondere koralen van de hele wereld. We zien veel felgekleurde vissen, zoals de clownvis, een grappig klein visje dat zichzelf in anemonen vestigt. Deze clownvis zal velen tegenwoordig bekend zijn van de film ‘Finding Nemo’. Het is leuk om te zien hoe zo’n visje echt leeft, je ontdekt daarmee ook dat de filmmakers van ‘Finding Nemo’ heel goed hebben gekeken naar de clownvis. De clownvis is echter niet de enige vis die in de film aan bod komt, zo zien we meterslange zeeslangen, een papegaaivis, met een zeer herkenbare snavel en zeepaardjes die niet langer dan zestien millimeter zijn. Naast aandacht voor de vissen die in en rondom de koraalriffen leven wordt veel aandacht besteed aan de koralen zelf. Door middel van computeranimaties krijgen we te zien hoe deze koralen tot stand komen en groeien.

De documentaire ‘Reefs of Riches’ ziet er schitterend uit. De film heeft niet voor niets als onderdeel van de serie ‘Equator’ vele prijzen in de wacht gesleept op verschillende filmfestivals. Waarom de film dan toch geen 4 of 5 sterren krijgt? Nooit krijg je bij het zien van deze documentaire het idee dat deze film veel bijzonderder is dan de vele documentaires die over het leven in de zee gemaakt zijn. ‘Reefs of Riches’ is een film die je ook makkelijk een keer op televisie tegen had kunnen komen. Daarmee past de film precies in het plaatje van natuurdocumentaire en dit maakt ‘Reefs of Riches’ minder spectaculair dan de film wellicht had kunnen zijn. Evengoed is ‘Reefs of Riches’ zeer de moeite waard, want de beelden zijn fantastisch.

Wietske Uneken