Reeker (2005)

Regie: Dave Payne | 90 minuten | horror | Acteurs: Devon Gummersall, Derek Richardson, Tina Illman, Scott Whyte, Michael Ironside, Eric Mabius, Tina Payne, Arielle Kebbel, Marcia Strassman, David Hadinger, Carole Ruggier, Les Jankey, Paul Butcher, Steven Zlotnick, Christopher Boyer, Wesley Thompson, Alejandro Patino

Het begin van de film is al veelbelovend. Wanneer een gezin met hun auto over de snelweg door de woestijn rijdt, rijden ze een hert aan die midden op de weg staat. De auto wordt aan de kant gezet, waarop de hond de auto uit rent. Terwijl vader achter het beest aangaat, blijven moeder en zoon in de auto wachten. Plotseling komt de hond terug met een bebloed achterwerk. Moeder stapt uit en gaat kijken. Dan begint het zoontje te schreeuwen wanneer zijn vader terug komt. Hij komt niet volledig intact terug, want hij mist een gedeelte van zijn hoofd…

Met ‘Reeker’ is er een nieuwe film gemaakt in het bekende slasher-genre. Het verhaal heeft alle ingrediënten van een standaard slasher. Een verlaten omgeving, een groep jonge mensen en een seriemoordenaar met een behoorlijk arsenaal aan gereedschap om zijn slachtoffers mee te vermoorden. Het enige vernieuwende aan deze film is dat de moordenaar een vreselijke lichaamsgeur heeft. Wanneer hij in de buurt komt zie je de stank als een warmte golf om de personages heen. De personages zelf zijn allerminst vernieuwend maar dat zal de pret niet bederven.

‘Reeker’ is een mysterieuze horrorfilm waarbij het pas aan het einde duidelijk wordt wat er allemaal aan de hand is. Er zit een plotwending in waardoor je toch anders tegen deze film aan kijkt en hem zelfs nog een tweede keer zal willen zien. Bij het zien van het einde valt toch op dat de regisseur niet alles zal kunnen verklaren. Buiten het dodental zit er ook voldoende relativerende humor in. Vooral de scène waarin iemand door een ruit probeert te springen is erg humoristisch.

Alhoewel de film heeft geen originele verhaallijn heeft is ‘Reeker’ door het verrassende einde toch iets beter dan menig andere slasher. Het zal geen klassieker worden maar het is uiteindelijk wel een vermakelijke horrorfilm.

Marvin Heineman

Waardering: 3

Bioscooprelease: 3 augustus 2006