Reis naar het Noorden – Tout en haut du monde (2015)

Regie: Rémi Chayé  | 81 minuten | animatie, actie, avontuur | Nederlandse stemmencast: Sanne Bosman, Erik van der Horst, Simon Zwiers, Soy Kroon, Alexander de Bruijn, Daan van Rijssel, Finn Poncin, Marloes van den Heuvel, Dennis Willekens, Oscar Siegelaar, Edna Kalb, Frédérique Sluyterman van Loo, Stan Limburg, Timo Bakker, Rutger le Poole, Has Drijver, Nine Meijer, Echica Florijn, Pip Pellens, Renée van Wegberg, Ruben Lürsen, Hein van Beem, Leo Richardson, Ad Knippels, Casper Gimbrère, Fred Meijer, Jan Nonhof, Stephan Holwerda

‘Reis naar het noorden’ is een Franse animatiefilm, die zich afspeelt in het Rusland aan het einde van de negentiende eeuw. Hoofdpersoon is de vijftienjarige Sasha, die als dochter van een aristocraat met aanzienlijke kansen om nog hoger op de maatschappelijke ladder te komen, tot nu toe een redelijk makkelijk leven heeft geleid. Dat er van haar verwacht wordt dat ze zich als een dame gaat gedragen, is wat minder. Veel liever hangt ze rond in de kamer van haar grootvader, die echter al twee jaar vermist is. Opa Oloukine is befaamd wetenschapper en ontdekkingsreiziger, maar hij is nooit teruggekeerd van zijn laatste, peperdure, expeditie naar de Noordpool. De tsaar heeft een flinke beloning uitgeloofd voor degene die de Davaï, het duurste schip ooit gebouwd, terugvindt, maar tot op heden is niemand daarin geslaagd en lijkt men de moed Oloukine nog te vinden opgegeven te hebben. Sasha ontdekt echter in haar opa’s kamer iets dat haar nieuwe hoop geeft.

Dan brengt de nieuwe, achterbakse wetenschapsadviseur van de tsaar zijn plannen om de familie van Sasha in diskrediet te brengen tot uitvoering. En dat terwijl Sasha hem juist om hulp gevraagd heeft voor een laatste poging, met behulp van de nieuwe informatie, Oloukine en zijn schip te vinden! Er zit niets anders voor de vastberaden tiener op. Tegen alle conventies in loopt ze weg van huis, om zelf maar op zoek te gaan naar haar grootvader.

Remi Chayé werkte eerder aan de al even schitterende animatiefilms ‘Kerity, het geheim van Eléonore’ en ‘The Secret of Kells’. ‘Reis naar het noorden’ (‘Tout en haute du monde’, maar internationaal ook bekend als ‘Long Way North’) is zijn regiedebuut en hij legt de lat meteen hoog. Het hoofdpersonage is ijzersterk en makkelijk mee te identificeren voor zowel jongens als meisjes en jong en oud. Net als Mulan in de gelijknamige Disney klassieker vecht ze voor de eer van haar familie, en moet ze opboksen tegen de in die periode heersende vooroordelen. Niet alleen de vooroordelen ten opzichte van de vrouwelijke sekse, ook haar afkomst vormt een obstakel. Ze doet veel moeite om haar doel te bereiken en daarom oogst haar personage bewondering en respect. Het verhaal is spannend, zonder daarbij in ongeloofwaardigheden te vervallen, het voelt alsof de geschiedenis van Sasha en Oloukine op een waargebeurd verhaal is gebaseerd.

Waar ‘Reis naar het noorden’ verder in uitblinkt is het visuele aspect. De 2d animatie is wonderschoon, met prachtig subtiel kleurgebruik en beeldschone composities, waarbij het motto ‘less is more’ nog maar eens bevestigd wordt. ‘Reis naar het noorden’ is een meeslepende animatiefilm, die het hart raakt en het hoofd verwent.

Monica Meijer

Waardering: 4

Bioscooprelease: 10 december 2015
DVD-release: 12 oktober 2016