Release (2010)

Regie: Darren Flaxstone, Christian Martin | 87 minuten | drama | Acteurs: Daniel Brocklebank, Garry Summers, Bernie Hodges, Wayne Virgo, Simon Pearce, Doug Kirby, Dymphna Skehill

Zoals de titel al doet vermoeden draait het in ‘Release’ om het thema bevrijding. Bevrijding uit de gevangenis, bevrijding van spoken uit het verleden, bevrijding van een stigma en vrij kunnen zijn in je seksuele geaardheid. De uitwerking van ‘Release’ is regelmatig even dromerig als luguber, wat resulteert in een bedwelmende, ongemakkelijke film. Dat laatste zit hem ook vooral in de combinatie van gevoelige onderwerpen die in ‘Release’ aan bod komen. Tegen de achtergrond van een dubieuze en naargeestige gevangenis ontplooit zich een verhaal dat gaat over pedofilie, de katholieke kerk, homoseksualiteit en vooroordelen. De vormgeving laat regelmatig niets aan de verbeelding over en bepaalt dus in grote mate de sfeer van de film, bijvoorbeeld wanneer het gaat om de expliciete beelden van geweld tussen gevangenen onderling.

Hoofdpersoon in dit beklemmende gevangenisdrama is Father Jack (Daniel Brocklebank). Door middel van flashbacks, zijn dromen en nachtmerries ontdekken we waarom deze geestelijke achter slot en grendel zit. Langzaam ontplooit zich het ware levensverhaal rondom zijn persoon. Het reilen en zeilen van het dubieuze gevangenisregime laat zich helaas wat minder gemakkelijk uitleggen. Gevangenen lijken hun eigen vrijheden te verwerven zonder dat ook maar één gezaghebbende ingrijpt. Die scheve verhouding maakt sommige situaties wat onbegrijpelijk en onrealistisch. Gezegd moet worden dat het de spanning in de film wel weer ten goede komt. De hoofdpersoon heeft namelijk te vrezen voor die andere gevangenen. Hij moet in een voortdurende staat van alertheid verkeren. Als kijker word je daarmee besmet. Het maakt dat je nog wel eens het puntje van je stoel opzoekt.

‘Release’ is een kille film, maar in combinatie met de rustieke pianomuziek krijgt het geheel ook nog eens een onheilspellend karakter dat als een donderwolk boven het verhaal blijft hangen en je ook na de film nog wel even bekruipt. Bijna griezelig is het personage van Max (Bernie Hodges), de leider van de gedetineerden die met zijn blauwe plastic handschoentjes een macabere rol neerzet. Samen met de andere acteurs laat hij geen twijfel bestaan over de acteerprestaties in ‘Release’.

‘Release’ werd geregisseerd en geschreven door Darren Flaxstone en Christian Martin. De invloed van homo en lesbische thematiek is niet vreemd in het werk van de twee. Ook ‘Release’ bewijst dat men op dat gebied niet vies is van wat aanstootgevende beelden die het in menig Amerikaanse film nooit zouden halen. Deze Britse productie biedt dat platform wel.

Tjeerd Kooistra