Remember (2015)

Regie: Atom Egoyan | 95 minuten | drama, thriller | Acteurs: Christopher Plummer, Dean Norris, Martin Landau, Bruno Ganz, Jürgen Prochnow, Henry Czerny, Natalie Krill, T.J. McGibbon, James Cade, Daniel Kash, Peter DaCunha, Janet Porter, Sugith Varughese, Sofia Wells, Kim Roberts, Duane Murray, Stefani Kimber, Brendan Gall

‘Remember’ is een film die alles in zich heeft om een diepe indruk achter te laten. De voor een Oscar genomineerde regisseur Atom Egoyan, twee geweldige hoofdrolspelers die het gouden beeld daadwerkelijk op de schouw hebben staan (Christopher Plummer en Martin Landau) en een verhaal dat genoeg drama en spanning zou moeten bevatten. Maar waarom werkt het dan niet?

Het verhaal van ‘Remember’ begint kort na de uitvaart van Zev Gutmanns (Plummer) echtgenote. Gutmann is bijna negentig en woonachtig in een verzorgingstehuis. De sympathieke Zev lijdt aan dementie en vergeet iedere ochtend weer dat zijn vrouw niet meer onder de levenden is. Steeds meer herinneringen vallen weg in het zwarte gat dat Alzheimer heet. Er is echter een herinnering die op zijn netvlies gekerfd blijft staan: de moord op zijn voltallige familie in vernietigingskamp Auschwitz. De familie Gutmann werd in 1944 de dood in gejaagd door SS-officier Jurgen Kurlander. Door een extreem (ongeloofwaardig) toeval blijkt er nog een slachtoffer van deze sadistische moordenaar in hetzelfde verzorgingstehuis te wonen. Ook Max Rosembaum, gespeeld door Martin Landau, zag zijn familie door toedoen van Kurlander voor zijn ogen sterven. Beiden zijn uit op wraak, nu het nog kan.

Kurlander blijkt volgens het Simon Wiesenthal-instituut namelijk nog in leven te zijn. De voortvluchtige Nazi zou ergens in het grensgebied van de VS en Canada in alle rust zijn laatste dagen slijten. Max stuurt Zev midden in de nacht op een queeste die hun beider rekeningen moet vereffenen. Zev krijgt een brief mee waarin exact staat wat hij moet doen, hij is immers dement.

En op dat punt wringt de schoen hem het meest. Plummer speelt werkelijk fantastisch maar de schrijvers van ‘Remember’ hebben zijn personage een bijzonder selectieve vorm van Alzheimer meegegeven. Zev is wel in staat om op eigen houtje stad en land af te reizen, een wapen te kopen, en alle verdachten te ondervragen maar vergeet aan de andere kant in alle paniek waar of wie hij is. Het verhaal, dat historisch gezien al tamelijk ongeloofwaardig is, laat zich afspelen als een slappe aflevering van Baantjer. De eerste verdachte lijkt het hoe dan ook te zijn, maar dan toch niet, plotwendingen zijn ondoordacht of voorspelbaar, en sommige scènes zijn simpelweg belachelijk. Met de ontmoeting tussen Zev en de vermoedelijke zoon van Kurlander – gespeeld door Dean Norris (Hank uit “Breaking Bad”) – als absoluut dieptepunt.

Toch blijft ‘Remember’ enigszins overeind door de masterclass acteren van docenten Plummer en Landau, ook Bruno Ganz speelt zijn bijrol met verve. Verder is de muzikale en cinematografische omlijsting prima in orde. Je blijft de hele film hopen dat Zev zijn gram kan halen op de SS’er die zijn leven verwoestte. Als kijker leef je ondanks alle gebreken toch toe naar de climax.

Wanneer deze eindelijk plaatsvindt verbruit Egoyan echter het laatste restje krediet dat hij had nog over had. Hier had Plummer met al zijn ervaring in moeten grijpen en de crew moeten melden dat deze plotwending niet thuishoort in een dergelijke productie. Het lachwekkende einde doet zijn geweldige acteerwerk in de negentig minuten daarvoor in een klap teniet. ‘Remember’ is een film om snel te vergeten.

Thomas van den Berg

Waardering: 1.5

Bioscooprelease: 11 oktober 2016