René (2008)

Regie: Tobias Nölle | 29 minuten | korte film | Acteurs: Hans Birrer, Urs Jucker, Silvan Kappeler, Arthur M. Miranda, Hans-Rudolf Twerenbold

Er leiden twee wegen naar het Witte Land. Eén door het bos, de ander door een slakkengat.

Het seizoen van de vallende bladeren. Het landschap ligt onder een deken van mist. Op de achtergrond klinkt unheimisch pianospel. Langs de kant van de weg staat een auto met panne. Hoewel er genoeg andere mensen langsrijden, komt niemand de pechvogel te hulp. Hij staat er alleen voor. Met dat besef stapt hij weer zijn auto in. Van pech blijkt helemaal geen sprake te zijn. Kalmpjes vervolgt de auto zijn weg.

De bestuurder is de 36-jarige Zwitser René. De bebaarde man woont in een kleurloos flatgebouw. Zijn beroep is pianostemmer. Om van zijn eenzaamheid af te komen, maakt hij contactadvertenties aan, ingesproken op een cassettebandje. Elke reactie is welkom, zo haast hij zich er bij te zeggen. Als er maar iets is dat hem weer tot leven kan wekken. Zijn familie kijkt nauwelijks naar hem om. Vrienden heeft hij nauwelijks. De liefde is een onontgonnen gebied.

René droomt van een andere, betere wereld. Een wereld waarin hij de baas is. Het Witte Land, zo noemt hij het. Zijn eigen utopie. Hij vertelt er verder over op het cassettebandje, handig een voice-over omzeilend. Bovendien kan hij zich hier expliciet naar de enige toehoorder van het bandje richten: de toeschouwer. De enige mens die niet uit zijn belevingswereld verdwijnt. Door simpelweg te kijken, wordt de toeschouwer deelgenoot van zijn wereld. Zijn vriend in het Witte Land.

Met de korte film ‘René’ laat filmmaker Tobias Nölle (‘Aloys’) een mooi nostalgische en vervreemdende proeve van zijn kunnen zien. Personages zijn meer dan dat alleen. Zonder dat ze het weten, hebben ze met ons, de toeschouwer, altijd een trouwe vriend aan hun zijde.

Wouter Los

Waardering: 4

DVD-release: 19 september 2017 (als extra op de DVD van ‘Aloys’)