Renfield (2023)

Recensie Renfield CinemagazineRegie: Chris McKay | 94 minuten | horror, komedie, fantasie | Acteurs: Nicholas Hoult, Nicolas Cage, Awkwafina, Ben Schwartz, Shohreh Aghdashloo, Brandon Scott Jones, Adrian Martinez, Camille Chen, Bess Rous, Jenna Kanell, Danya LaBelle, Rhonda Johnson Dents, Christopher Matthew Cook, Michael P. Sullivan, Rosha Washington, James Moses Black, T.C. Matherne, Caroline Williams, Marcus Lewis, Derek Russo, Marvin Ross

Een schmierende Nicolas Cage, eentje met rollende ogen en vileine grimas, in een of ander niemendalletje is niet meer weg te denken uit de populaire cultuur. Nochtans heeft Cage (1964), geboortenaam Nicolas Kim Coppola (neefje van), met veel grote Amerikaanse regisseurs gewerkt, van David Lynch tot aan Martin Scorsese, en in bijna elke genre gewerkt, van de romantische komedie tot aan horror. Haast niks is hem vreemd. Bovendien komen er in het laatste decennium gemiddeld vier producties met Cage in de hoofdrol uit per jaar, alsof hij van de ene set naar de andere holt. Naar eigen zeggen ook om zijn miljoenenschuld bij de Amerikaanse Belastingdienst af te lossen. Vrij veel van deze projecten voelen dan ook ietwat als moetjes. Hoewel er aardige piekjes tussen zitten, zoals ‘Mandy’ (Panos Cosmatos, 2018) en ‘Pig’ (Michael Sarnoski, 2021), voelen de dagen van ‘Leaving Las Vegas’ (Mike Figgis, 1995), waarvoor hij een Oscar kreeg, en ‘Adaptation’ (Charlie Kaufman, 2002) al weer als een eeuwigheid geleden. Breekt de horrorkomedie ‘Renfield’, waarin Cage eindelijk zijn geliefde personage Dracula mag spelen, met de middelmatige reeks aan filmkeuzes?

Tijdens een praatgroep voor mensen in een toxische relatie bekent de dienaar van Dracula, R.M. Renfield (Nicholas Hoult), dat hij nu echt eens uit zijn relatie met de duivelse baas wil stappen. Ooit zag hij wel het voordeel van onsterfelijkheid en de superkrachten (daarvoor moet hij wel insecten oppeuzelen) die de baron van de nacht hem aanbood, maar wezenlijk gebeurt er steeds hetzelfde: Dracula’s kwaadaardige plannen mislukken en legt hij bijna het loodje; dan moet Renfield met zijn kist rondsleuren om hem in veiligheid te brengen en er voor zorgen dat hij aan de hand van onschuldige slachtoffers er helemaal bovenop komt. Deze keer zijn ze in New Orleans beland en wil de eeuwige dienaar met dit patroon breken. Echter je raadt het al, dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Met al deze namen en geinige premisse mag je best hopen op een grotere grappen dichtheid en meer visuele flair dan in deze door gesnoven clichématige warboel. Het is vooral gniffelen geblazen maar uiteindelijk lokt de horrorkomedie heel selectief de echte lach uit. En wat voor narcistisch en gaslighting gebrabbel Dracula er ook uitgooit, deze incarnatie blijft vrij bloedeloos in vergelijking met eerdere versies. Ook vallen de over-de-top actiescènes zo uit de toon, het bloedgespetter lijkt rechtstreeks uit B-videogames te komen, dat het de pogingen tot een coherent plot en volwassen humor bijna teniet doet. Soms ontsnapt Cage in de belangrijke bijrol aan de middelmatigheid. Maar dit is vooral omdat zijn manische vertolking van Dracula altijd wel iets overschreeuwt dat nog gaarder is. Geluk bij een ongeluk af en toe ook de automatische puppy-look van Nicolas Hoult.

Volgens de Hollywood geruchtenmolen heeft Cage zijn schulden inmiddels afbetaald en gaf hij te kennen het rustiger aan te willen doen en projecten met meer zorg uit te kiezen. Laten we hopen dat dit zo is, want ‘Renfield’ is er duidelijk nog eentje van aan de lopende band. Alleen goed als je in een melige bui bent of in een toxische relatie met Nicolas Cage–films zit.

Roy van Landschoot

Waardering: 2

Bioscooprelease: 25 mei 2023
VOD-release: 9 augustus 2023
DVD-en blu-ray-release: 9 augustus 2023