Reprisal (2018)

Recensie Reprisal CinemagazineRegie: Brian A. Miller | 95 minuten | actie, misdaad | Acteurs: Bruce Willis, Frank Grillo, Johnathon Schaech, Olivia Culpo, Natali Yura, Tyler Jon Olson, Natalia Sophie Butler, Wass Stevens, Colin Egglesfield, Geoff Reeves, Shea Buckner, Christopher Rob Bowen, Ken Strunk, Ashley Wisdom, Tamara Belous

Bankdirecteur Jacob wordt gekweld door een gewelddadige overval uit het verleden die het leven eiste van een van zijn collega’s. Met de hulp van zijn buurman James, een gepensioneerde politieagent, wil Jacob het recht doen gelden en gaat hij op zoek naar de dader. Wanneer ze die vinden, denkt Jacob een financieel slaatje uit de situatie te kunnen slaan om zo de dure diabetesbehandelingen voor zijn dochter te kunnen financieren. De crimineel Gabriel is hem echter een stapje voor, waardoor het plan van Jacob zich tegen hem keert. Gabriel ontvoert namelijk Jacobs vrouw en dochter, waardoor een toch al gevaarlijk en potentieel dodelijk kat-en-muisspel een nog zwaardere lading krijgt.

Een actiefilm met een prominent op de filmposter prijkende Bruce Willis: er was een tijd waarin dat al ruimschoots genoeg was om grote scharen filmliefhebbers te verleiden tot het kopen van een bioscoopkaartje of dvd. Maar een van ’s werelds bekendste actiesterren is inmiddels ook geregeld te zien in veredelde B-films die niet bijster veel om het lijf hebben. Ook ‘Reprisal’ is helaas zo’n niemendalletje, een film die je al bijna weer vergeten bent voordat hij goed en wel is afgelopen. De met een paar vreemde plotwendingen uitgeruste verhaallijn is flinterdun, wat bij een film van dit type op zich nog niet zo’n probleem had hoeven te zijn als hij visueel aanlokkelijk was. Maar dat valt in ‘Reprisal’ ook vies tegen. De actiescènes ogen obligaat, zijn veelal matig gemonteerd en spatten zelden van het scherm af.

Na een redelijk begin wordt de prent bovendien snel ongeloofwaardig. Vooral de razendsnelle transformatie van de wat timide, gretig van de drank en pillen snoepende bankmanager en familieman Jacob in een gelouterde superrechercheur/vechtersbaas in de stijl van John McClane is weinig geloofwaardig. De onaannemelijkheid van dit scenario wordt bovendien nog groter als je een blik werpt op het gesofisticeerde wapentuig waarover Jacobs opponenten beschikken.

Ook het acteerwerk in ‘Reprisal’ houdt niet echt over. Frank Grillo overtuigt allesbehalve als misdaadbestrijder annex wraakengel Jacob. Vooral de scènes met zijn kwetsbare dochter, die bedoeld lijken als bescheiden tearjerkers, zijn soms op het beroerde af. Bruce Willis speelt slechts een bescheiden rol in het verhaal en krijgt dan ook amper de gelegenheid om zich te onderscheiden. Zijn aanwezigheid in deze film lijkt dan ook niet primair op artistieke gronden gebaseerd te zijn, maar heeft vooral tot doel om de productie wat meer commerciële meerwaarde (grote namen verkopen nu eenmaal) mee te geven. Hoewel ook zijn optreden verre van Oscarwaardig is, maakt Johnathon Schaech uiteindelijk nog de meeste indruk als de booswicht Gabriel. De dialogen in ‘Reprisal’ zijn niet alleen schaars en zwak, maar worden ook nog geregeld overstemd door de luidruchtige en bombastische soundtrack.

Ondanks de aanwezigheid van een paar talentvolle acteurs, ontstijgt ‘Reprisal’ zelden het niveau van een onbenullige pief-paf-poef-film. Deze prent zal de meeste kijkers dan ook eerder richting de uitknop van hun afstandsbediening dan naar het puntje van de stoel dirigeren.

Frank Heinen

Waardering: 1.5

DVD- en blu-ray-release: 30 november 2018