Reprise (2006)

Regie: Joachim Trier | 105 minuten | drama | Acteurs: Anders Danielsen Lie, Espen Klouman Høiner, Viktoria Winge, Odd Magnus Williamson, Pål Stokka, Christian Rubeck, Henrik Elvestad, Rebekka Karijord, Henrik Mestad, Sigmund Sæverud, Tone Danielsen, Eindride Eidsvold, Kari Feilberg-Jacobsen, Silje Hagen, Thorbjørn Harr, Ivar Lykke, Elisabeth Sand

‘Reprise’ is de eerste lange speelfilm van Joachim Trier, een Noor die al ettelijke succesvolle kortfilms op zijn naam had staan. Hoewel dit debuut officieel staat geafficheerd als drama, is het in wezen een combinatie daarvan met comedy en satire. De satire hekelt vooral het Noorse literaire wereldje dat, hoe verrassend, voor een groot deel uit blaaskaken en zelfverklaarde genieën lijkt te bestaan; het drama zit in de psychische teloorgang van de jonge schrijver Philip, terwijl de perikelen van de vriendenkring onder het brede genre comedy vallen.

Zoals de meeste debuten, kent ook dit debuut geen gebrek aan ideeën. Daarbij is het wel jammer dat de ideeën van Trier soms wat al te duidelijk hun afkomst verraden. Qua stijl is ‘Reprise’ onder meer beïnvloed door de Nouvelle Vague. De voiceover die gebruikt wordt om korte en vaak bizarre biografische gegevens te spuien, kennen we nog van ‘Amélie’. Daarnaast zijn er elementen terug te vinden uit onder meer ‘Elling’, ‘25th Hour’ en ‘Europa’. Natuurlijk zijn dat niet de minste films, maar daarmee is ‘Reprise’ wel wat minder origineel dan hij op het eerste gezicht misschien lijkt.

Groter probleem nog is dat deze tragikomedie ook echt uit twee separate delen lijkt te bestaan: een tragisch en een komisch deel. De lijdensweg van Philip is louter drama, terwijl de literaire avonturen van Erik alleen maar komisch zijn. Zodoende switcht de film continue van dramatisch naar humoristisch zonder dat beide geïntegreerd worden in één soepel geheel. Hierdoor dreigt de humor soms dood te slaan terwijl het drama niet de mokerslag is geworden die er wel had ingezeten.

Wie nu op basis van voorgaande klaagzang verwacht dat ‘Reprise’ maar een matig debuut is geworden, heeft het gelukkig mis. Hoewel er voldoende op is aan te merken, is ‘Reprise’ voor alles een bijzonder vlotte en leuke vertelling over jongeren die moeite hebben met volwassen worden. Geholpen door een sterke cast (waarin vooral Ander Daniel Lie als de breekbare Philip veel indruk maakt) en met een energieke stijl, intelligente grappen en soms schrijnende scènes, is ‘Reprise’ een productie die je met veel plezier uitzit. Verre van perfect, maar wel nieuwsgierig makend naar toekomstig werk van deze relatief jonge talenten.

Henny Wouters

Waardering: 3

Bioscooprelease: 28 juni 2007