Retrograde (2004)

Regie: Christopher Kulikowski | 93 minuten | actie, science fiction | Acteurs: Dolph Lundgren, Silvia De Santis, Joe Montana, Gary Daniels, Joe Sagal, Ken Samuels, David Jean Thomas, Jamie Treacher, Marco Lorenzini, Scott Joseph, Adrian Sellars, James Chalke, Nicolas de Pruyssenaere, Dean Gregory, Derek Kueter

Met een master in chemical engineering had Dolph Lundgren nooit een carrière als acteur geambieerd. Maar daar kwam verandering in toen hij zijn toenmalige vriendin Grace Jones bezocht op de set van de James Bond film ‘A View to a Kill’ (1985). De boomlange Zweed kreeg een piepkleine rol als Venz, maar vlak daarna brak hij door als Ivan Drago, de opponent van Sylvester Stallone in ‘Rocky IV’ (1985). Sindsdien heeft de acteur met zwarte band in karate carrière gemaakt als een van dé actiehelden van Hollywood in o.a. ‘Masters of the Universe’ (1987), ‘Showdown in Little Tokyo’ (1991), ‘The Punisher’ (1989), ‘Universal Soldier’ (1992) en ‘Johnny Mnemonic’ (1995). Na de laatstgenoemde zijn zijn films gaan toebehoren tot het ‘direct-to-video’ circuit, maar niettemin aan de top hiervan. In ‘Retrograde’ (2004) van regisseur Christopher Kulikowski van ‘Aurora’ (1998), bundelt Lundgren de krachten met voormalig kickbokskampioen Gary Daniels (Markus), alhoewel Daniels in deze rol niets van zijn kickbokstalenten hoeft te laten zien. De films van Daniels behoren tot hetzelfde circuit als Lundgren alleen wel een hoop treden lager. In tegenstelling tot eerdere rollen als politieagent/geheim agent of krachtpatser speelt Lundgren hier eens een ander karakter, dat wellicht dichterbij zijn studieachtergrond ligt dan alle voorgaande rollen. Ook moet er worden gezegd dat de acteur nog altijd in zeer goede vorm is, iets wat onder andere te danken is aan een vetarm dieet dat blijkbaar nog steeds nauwgezet wordt gevolgd.

Het verhaal van ‘Retrograde’ is er wel eentje van dertien in een dozijn. De wereld wordt bedreigd door een dodelijk virus en John Foster (Lundgren) is een van de militairen die in het jaar 2204 tweehonderd jaar terug in de tijd moeten gaan om de wereld te redden. Qua verhaal en actie is de film ongeveer wat men van een typische Lundgren film kan verwachten alleen laten de acteerprestaties nog een hoop te wensen over, op een enkeling na dan. Dit is echter ook te wijten aan de slappe dialogen. Routinier Lundgren blinkt er wel door uit. Daarnaast konden de actiescènes nog indrukwekkender en lijkt het af en toe alsof er delen van het verhaal ontbreken. Meer uitleg en diepgang waren hier niet mis geweest. De keuze voor het einde is ook niet bepaald logisch als men goed nadenkt over tijdreizen. Maar tekort aan tijd, foute beslissingen en een krap budget zullen zeker bij dit alles een rol hebben gespeeld. Ondanks alles is ‘Retrograde’ wel een aardige ‘direct-to-video’ film. Fans van Lundgren zullen zeker niet teleurgesteld zijn.

Sarita Koendjbiharie

Waardering: 1.5