Reverb (2008)

Regie: Eitan Arrusi | 83 minuten | horror | Acteurs: Leo Gregory, Eva Birthistle, Pamela Banks, Margo Stilley, Luke de Woolfson, Stephen Lord, Neil Newbon, John Gillespie, Adam Lannon, Stephen Lord

Eind jaren tachtig had men het idee dat rockbands duivelse boodschappen in hun muziek verborgen. Deze ‘subliminal messages’ zouden een slechte invloed hebben op de luisteraar. In 1990 werd de band Judas Priest voor de rechter gedaagd omdat twee fans zelfmoord zouden hebben gepleegd naar aanleiding van vermeende boodschappen op het album ‘Stained Class’. Als je een van de nummers achterstevoren afspeelde, zou je met een enige fantasie de tekst “do it, do it, do it” kunnen horen. De rechter zag hier geen bewijs in en verklaarde de zaak niet ontvankelijk.

‘Reverb’ – een muziekterm voor kunstmatige galm – gaat ook over geheime boodschappen in muziek. Hoofdpersonen van deze Britse lowbudget-horror zijn de gesjeesde muzikanten Alex (Leo Gregory) en Maddy (Eva Birthistle). Om zeker te zijn van een plekje op een compilatie-cd moeten ze binnen enkele dagen met een memorabel nummer op de proppen komen. Daarom laten ze zich door een bevriende technicus een paar nachtjes opsluiten in de opnamestudio waar hij werkt. De technicus sluit de deur met een code, en tot de volgende ochtend zit het koppel vast. Helemaal niet erg, want zo kunnen ze ongestoord doorwerken.

Op zoek naar een goeie sample stuit Alex op het nummer ‘Bloodroom’ van de jong overleden muzikant Mark Griffin. De song geeft hem de inspiratie waar hij zo driftig naar op zoek is. Bij Maddy roept ‘Bloodroom’ een ongemakkelijk gevoel op. In de achtergrondruis hoort ze iemand om hulp schreeuwen. Maar is het wel achtergrondruis, of komt de noodkreet ergens uit de verlaten opnamestudio? Maddy gaat op onderzoek uit en stuit op een geheime echokamer. Ze ontdekt dat dit de ruimte is waar Mark Griffin zijn laatste nummer opnam voordat hij dood werd aangetroffen. Maddy krijgt acuut de kriebels en wil stoppen met de nachtelijke opnamesessies, maar Alex zet door.

Waar komt inspiratie vandaan? Als we deze film mogen geloven kan het een duistere gift zijn. ‘Reverb’ zit vol fascinerende thema’s – creatie door vernietiging, muziek als middel om onsterfelijk te worden – maar weet de kijker toch niet te boeien. Schrijver/regisseur Eitan Arrusi verkiest vorm boven inhoud en schiet te ver door in het gebruik van desoriënterende beeld- en geluidsflarden. Die zijn ongetwijfeld sfeerverhogend bedoeld, maar in de praktijk zorgen ze voor een rommelige kijkervaring en verraden ze al snel waar de film op aanstuurt. Wat ook irritatie opwekt zijn de onlogische wendingen en de eindeloze shots van snoeren, mengpanelen en uitslaande metertjes.

Wat wel voor de film spreekt is de soundtrack, met muziek van onder andere The Prodigy, Bloc Party en Boards of Canada. Voor de kijker is het fijn dat deze muzikale omlijsting er is, want het nummer ‘Bloodroom’ – waar het in ‘Reverb’ allemaal om draait – is niet om aan te horen. Hoezo ironisch?

Paula Koopmans

‘Reverb’ verschijnt dinsdag 8 oktober 2013 op DVD en blu-ray.