Rhino Season – Fasle kargadan (2012)

Regie: Bahman Ghobadi | 104 minuten | drama | Acteurs: Behrouz Vossoughi, Monica Bellucci, Yilmaz Erdogan, Caner Cindoruk, Belçim Bilgin, Arash Labaf, Ali Pourtash, Beren Saat, Ahmet Mümtaz Taylan

Een Iraans echtpaar wordt gevangengezet na de Islamitische Revolutie, omdat de man politiek subversieve gedichten zou hebben geschreven en de vrouw weigert van hem te scheiden. Intrigant in dit geheel is Akbar (Yilmaz Erdogan), de voormalige chauffeur van deze Sahel (Caner Cindoruk) en Mina (Monica Bellucci). Akbar – inmiddels lid van de Revolutionaire Garde – is verliefd op Mina en biedt haar vrijlating aan. Mina weet niettemin een intieme ontmoeting te regelen met Sahel, zij het beiden met een zak over het hoofd.

Het bovenstaande wordt ons in flashbackvorm getoond in de eerste helft van ‘Rhino Season’. Wij weten dan al, dat de inmiddels vrijgelaten Sahel (Behrouz Vossoughi) na dertig jaar gevangenschap op zoek is gegaan naar Mina, die in Istanboel woont met Akbar en volwassen kinderen heeft. In de tussentijd is veel gebeurd waar Sahel geen weet van heeft. De genoemde ontmoeting in de Iraanse gevangenis is daarin het dramatisch sleutelmoment, en tegelijkertijd het visueel hoogtepunt van deze lyrische film, die door de Koerdisch-Iraanse banneling Bahman Ghobadi (‘No One Knows About Persian Cats’) is geschreven op basis van dagboeken van dichter, vriend en lotgenoot Sadegh Kamangar, wiens verzen in ‘Rhino Season’ krachtig verbeeld worden tussen de gebeurtenissen door.

De als klassieke tragedie opgebouwde film, waarin Mina de dichtregels voordraagt bij wijze van  intermezzo, ontbrandt echter niet zoals verwacht. De onwetendheid van Sahel, die bijna geen woord tekst heeft en Mina nooit direct benadert, trekt een zware wissel op de afwikkeling van de film, waarin soapachtige toevalligheden moeilijk van inbeelding te onderscheiden zijn. De kijker raakt zo het spoor bijster mét de verbitterde Sahel, naar het lijkt een bewuste keuze van de regisseur/scenarist, die de kijker wil meeslepen in de emotionele ontheemding en verwarring van de banneling. Hoewel dat deels lukt en de hoofdrollen geconcentreerd worden ingevuld, mist het slot van ‘Rhino Season’ daardoor dramatische kracht en wordt niet het onderste uit de kan gehaald.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3

Bioscooprelease: 21 maart 2013
DVD-release: 5 september 2013