Right to Die – Masters of Horror: Right to Die (2006)

Regie: Rob Schmidt | 59 minuten | horror | Acteurs: Martin Donovan, Julia Anderson, Robin Sydney, Corbin Bernsen, Anna Galvin, Linda Sorenson, Xantha Radley, Derek Green, Norman Misura, Yvonne Myers, Bryan Elliot, Walcott E.Morgan

In ‘Right to Die’ brengt regisseur Rob Schmidt algemeen menselijke thema’s als overspel, wraak en hebzucht samen in een interessant, zwartgallig en tamelijk verknipt griezelverhaal. Door een ernstig verkeersongeluk is Abbey onherkenbaar verbrand geraakt. Haar man Cliff vindt dit geen leven en is van mening dat het beter is als zijn vrouw uit haar lijden verlost wordt. Deze opvatting komt echter niet louter voort uit altruïstische bewegingen aangezien Cliff financieel ook munt kan slaan uit Abbey’s dood. Bepaalde gruwelijke gebeurtenissen zorgen er echter voor dat Cliff al snel gedwongen wordt om zijn mening over de dood van zijn vrouw te herzien.

Rob Schmidt (‘Wrong Turn’) is een van de ‘nieuwe’ meesters die in seizoen twee van ‘Masters of Horror’ hun opwachting maken. Voor de meeste fans van de serie zal ‘Right to Die’ ongetwijfeld een prettige kennismaking zijn. Deze aflevering is een interessante mengelmoes van klassieke horror, gore en zeer duistere galgenhumor. Aanvankelijk lijkt de film zich nog volgens redelijk conventionele maatstaven te ontwikkelen, maar naarmate het verhaal vordert krijgen we te maken met een steeds duister wordende vertelling die desondanks af en toe een scheve glimlach aan menig kijker zal weten te ontlokken. De gruwelijkheden die bijvoorbeeld Cliffs aalgladde en moreel verwerpelijke advocaat of zijn assistente (en tevens maîtresse) ten deel vallen, zijn best schokkend. Doordat de personages die getroffen worden door dit lot echter dermate onsympathiek zijn en de moorden gepaard gaan met een stevige dosis inktzwarte humor, valt het echter allemaal wel mee. Sterker, je krijgt zelfs sympathie voor Abbey die buiten haar eigen schuld gruwelijk verbrand is geraakt en op bovennatuurlijke wijze toch wraak kan nemen op de verantwoordelijken. De film begint wat traag, maar wordt naarmate de tijd verstrijkt steeds beter om uiteindelijk naar een verrassende climax toe te werken.

De wat bizarre mix van gruwelijkheid en zwartgallige humor die typerend is voor ‘Right to Die’ zal zeker niet iedereen aanspreken, maar liefhebbers van wat stevigere horror zullen met deze prent uitstekend uit de voeten kunnen. Het maakt in ieder geval nieuwsgierig naar meer toekomstig werk van deze nog relatief onbekende regisseur.

Frank Heinen

Waardering: 3.5