Righteous Kill (2008)

Regike: Jon Avnet | 101 minuten | drama, misdaad | Acteurs: Al Pacino, Robert De Niro, John Leguizamo, Carla Gugino, Donnie Wahlberg, Curtis ’50 Cent’ Jackson, Brian Dennehy, Rob Dyrdek, Frank John Hughes, Shirly Brener, Dan Futterman, Mark Famiglietti, Adrian Martinez, Liza Colón-Zayas, Trilby Glover, Quinton Aaron, Katie Chonacas, Saidah Arrika Ekulona, Brian Stapf, Brett Granstaff, Chris Cortez, Kimberly Dorsey

Met ’88 Minutes’ kon regisseur John Avnet al niet overtuigen en met ‘Righteous Kill’ is dit niet anders. En dat is jammer, zeker als je bedenkt dat deze film zich laat aankondigen met twee Hollywood legendes als Al Pacino en Robert De Niro. Oké, hier en daar wordt gefluisterd dat beide heren over the top zijn, maar met zo’n staat van dienst worden natuurlijk wel bepaalde verwachtingen gewekt. Bovendien is het al weer zo’n dertien jaar geleden dat deze cracks waren te bewonderen in één film en werd het dus tijd om samen weer eens iets te doen. Het is dan ook niet toevallig dat dit in 2007 ook zo gepresenteerd werd tijdens het filmfestival in Cannes. Ruim een jaar later kan worden vastgesteld dat de film matig is ontvangen en dat de hoge verwachtingen niet zijn waargemaakt. Van een gemiste kans zou je ook kunnen spreken want dat is vooral wat bij blijft na het zien van deze film.

Het verhaal van twee rechercheurs (gespeeld door De Niro en Pacino) die jacht maken op een seriemoordenaar is op zich best aardig, maar alom bekend. Vanaf het begin doen de makers echter hun best je op het verkeerde been te zetten -wat in eerste instantie ook vrij aardig lukt- maar na drie kwartier heeft de ervaren filmkijker toch echt wel in de gaten hoe de vork in steel steekt. En daarmee komt het gewaagde begin -dat schrijver Russel Gewirtz (‘Inside Man’) voor ogen had- op losse schroeven te staan. ‘Righteous Kill’ begint namelijk met een bekentenis van David ‘Turk’ Fisk (Robert De Niro), een door de wol geverfde rechercheur die al zestien jaar bij de New Yorkse politie zit en in al die jaren veertien mensen heeft gedood. Althans, dat zie je en hoor je hem zeggen. Aan de hand van deze bekentenis ontwikkelt het verhaal zich verder en al kijkend word je in verwarring gebracht, zeker als Turks collega’s er ook van overtuigd raken dat de moorden wel gepleegd moeten zijn door een politieman (lees Turk). En misschien is dat wel het aardigste deel van deze film, namelijk dat collega’s Perez (John Leguizamo) en Riley (Donnie Wahlberg) en in mindere mate ‘Rooster’ (Al Pacino) hun baas weten te overtuigen dat Turk de moordenaar is en hem vervolgens in de val proberen te lokken.

Zoals gezegd krijgt het verhaal vorm door Turks bekentenis, maar wat feitelijk ontbreekt is spanning, diepgang en dynamiek. En door dit gemis kabbelt de film een beetje voort en word je zelden in beroering gebracht -al zijn de een-tweetjes tussen Pacino en De Niro hier en daar best aardig. De makers hadden hier veel meer mee kunnen of zelfs moeten doen en wat dat betreft: een gemiste kans! Deugt er dan helemaal niets? Jawel, een positieve uitzondering op het geheel is de mooie verschijning van Carla Gugino, onder andere bekend van ‘American Gangster’ en ‘Even Money’. Gugino speelt de rol van de aantrekkelijke Karen Corelli,Turk’s vriendin, en in haar hoedanigheid als rechercheur bij de technische recherche ook betrokken raakt bij de moorden. Maar ook hier laten de makers het na om wat meer diepgang te creëren en dat terwijl je zo nu en dan toch wat “donkere” kanten van haar persoonlijkheid te zien krijgt die nieuwsgierigheid opwekken.

Al met al moet geconcludeerd worden dat ‘Righteous Kill’ geen hoogvlieger is en dat regisseur John Avnet -na ’88 Minutes’- wederom door het ijs zakt. Nog maar eens wordt duidelijk dat grote namen niet garant staan voor goede films of succes.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 2

Bioscooprelease: 8 januari 2009