Rita & Krokodil 3 – Rita og Krokodille 3 (2018)

Recensie Rita & Krokodil 3 CinemagazineRegie: Siri Melchior | 45 minuten | animatie, familie | Nederlandse stemmencast: Lux Parser

De ondernemende kleuter Rita heeft al veel – kleine en grote – fans verzameld in Nederland. In twee films van samen nog geen anderhalf uur, deel 1 draaide rond kerst 2017 in de bioscopen, het vervolg in de zomer van 2018, liet zij leeftijdsgenootjes en meekijkende ouders kennismaken met de vele facetten van haar karaktertje. Én met haar beste vriendje Krokodil natuurlijk, waarvan niemand nou eigenlijk zeker weet of ie wel echt bestaat. Want een meisje en een krokodil, dat gaat niet echt samen, toch?

Nou, mooi wel, zo laat ‘Rita & Krokodil 3’ zien. Want hoe hun vriendschap soms ook op de proef wordt gesteld, aan het eind blijken ze altijd dikke maatjes. Of het nu gaat om een valse beschuldiging (Krokodil zou de lunch hebben opgegeten), of verkeerde verwachtingen (Krokodil kan zich niet verkleden als kat, als Rita tijdens Halloween een heks wil zijn), altijd zit er een leermomentje in en is Rita weer een stukje wijzer (maar gelukkig voor haar fans gaat ze altijd wel weer in de fout, zodat er in een volgend avontuur een nieuw ‘conflict’ ontstaat).

Het leuke aan het personage Rita is dat zowel kinderen als volwassenen aansluiting zullen vinden. Voor peuters en kleuters zullen de situaties soms herkenbaar voorkomen, bijvoorbeeld bij het eendjes voeren en dat de eendjes dan niet doen wat jij denkt dat ze gaan doen, of boos worden bij het verliezen van een spelletje. Oudere kijkers zullen de trekjes van Rita herkennen in hun eigen kinderen of die in hun omgeving.

En Krokodil? Krokodil is gewoon koddig, met zijn knorrende maag, zijn wijze en soms stoïcijnse karakter. Een lieve vriend, die je eigenlijk – fantasie of niet – elk kindje zou gunnen.

De negen verhaaltjes in ‘Rita & Krokodil 3’ zijn net als in de vorige films precies lang genoeg om de aandacht van de jonge filmkijkers vast te houden. De onderwerpen zijn divers, van de feestdagen aan het einde van het jaar, tot het bezoeken van een kasteel en het verrassen van oma met een verjaardagsfeestje. De animaties zijn weer een lust voor het oog. ‘Rita & Krokodil 3’ is de laatste film in de serie. Beslist een aanrader voor iedereen van een jaar of twee, tweeëneenhalf tot zes!

Monica Meijer

Waardering: 4

Bioscooprelease: 13 december 2018
DVD-release: 25 april 2019