Rita & Krokodil – Rita og Krokodille (2014)

Recensie Rita & Krokodil CinemagazineRegie: Siri Melchior | 40 minuten | animatie, familie | Nederlandse stemmencast: Lux Parser

Siri Melchior is zo’n vrouw die maar weinig nodig heeft om een verhaal te vertellen. De Deense animatiefilmmaakster richt zich met name op de allerkleinsten, met filmpjes die hooguit vijf minuten duren en waarin kort en bondig een avontuur uit het leven van een kleuter de revue passeert. De in 1971 in Kopenhagen geboren Melchior studeerde achtereenvolgens kunstgeschiedenis in haar geboortestad, grafisch ontwerp aan Danmarks Designskole en animatie aan het Royal College of Art in Londen en werkte onder meer voor Channel 4, BBC Schotland en MTV. Behalve illustraties voor kinderboeken maakt Melchior ook korte filmpjes. Voor ‘Passport’ (1999), ‘The Dog Who Was a Cat Inside’ (2002) en ‘Whistleless’ (2007) won ze prestigieuze prijzen en nominaties (voor onder meer een BAFTA en een Cartoon D’Or).

Samen met haar landgenote Marie Bro, een producent, richtte ze in 2013 Ladybird Films op. De eerste productie uit die stal is de kinderserie ‘Rita & Krokodil’ (2014), in totaal 26 filmpjes gebaseerd op de gelijknamige prentenboekenreeks die met name in Melchiors thuisland Denemarken een groot succes zijn. ‘Rita & Krokodil’ is inmiddels ook al ‘behangen’ met prijzen (onder meer de juryprijs in de categorie TV-series op het International Animated Filmfestival van Annecy en de Special Award als beste programma voor jonge kinderen op het Chicago International Children’s Film Festival. Een selectie van de beste ‘Rita & Krokodil’-afleveringen wordt nu in de bioscoopzalen uitgebracht: acht filmpjes van ongeveer vijf minuten, dus ook de allerkleinsten (vanaf twee jaar) houden dat prima vol. Des te meer omdat Melchior zeer treffend de belevingswereld van kleine kinderen weet te treffen, zodat peuters en kleuters zich zonder enige moeite kunnen inleven in de avonturen, emoties en ervaringen van de vierjarige Rita en haar beste vriendje, een tamme krokodil die simpelweg ‘Krokodil’ genoemd wordt.

De filmpjes zitten boordevol grappige, kleurrijke details en aansprekende muziek. De parmantige en vastberaden Rita vindt op een ochtend een krokodil in haar badkuip. Krokodil heeft altijd honger, maar is ook heel lief. Ze worden de beste vrienden en beleven de grootste avonturen. De zwijgzame Krokodil – hij maakt wel geluid, maar praten kan hij niet – brengt zijn vriendin in vrijwel elk filmpje op een subtiele manier een wijze les bij. Daar hoeft hij weinig voor te doen; het meisje leert het in feite vanzelf. Dat ze niet jaloers hoeft te zijn wanneer Krokodil bij het vissen de ene na de andere vis op de kant weet te slepen bijvoorbeeld, ook al heeft hij het oude schepnet met gaten en Rita zelf een gloednieuwe hengel. Of dat ze niet bang hoeft te zijn om te verdwalen in het bos wanneer ze kastanjes gaat zoeken, omdat Krokodil een slimme truc heeft verzonnen om de weg terug te vinden. Misschien wel de grappigste aflevering is die waarin ze Krokodil – in vermomming! – meeneemt naar de dierentuin en hij dolgraag zijn soortgenoten wil ontmoeten. Rita is bang dat hij gesnapt wordt door de dierenverzorger, maar Krokodil maakt zich daar geen zorgen over.

Dat zou wel eens kunnen komen doordat de kans vrij groot is dat Krokodil alleen in Rita’s fantasie bestaat en dat de avonturen die ze beleven zich in werkelijkheid allemaal ‘veilig’ in de achtertuin van het huis van haar oma afspelen. Dat verklaart meteen waarom volwassen personages afwezig zijn; zouden zij verschijnen, dan kunnen zij Rita’s denkbeeldige vriend natuurlijk niet zien en stort de magie als een kaartenhuis in elkaar. Andere kleine kinderen worden wel opgevoerd, omdat zij net als Rita nog een ongebreidelde fantasie hebben en dus makkelijk meegaan in haar spel. Met ‘Rita & Krokodil’ heeft Siri Melchior een ode aan de verbeeldingskracht van kinderen gemaakt. Eenvoudig maar doeltreffend getekend, lieflijk en charmant, maar ook kleurrijk, grappig en muzikaal. Ideaal om met de allerkleinsten te gaan bekijken in de kerstvakantie.

Patricia Smagge

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 14 december 2017
VOD-release: 19 april 2018
DVD-release: 28 juni 2018