Rites of Passage (2011)

Regie: W. Peter Iliff | 95 minuten | horror, thriller | Acteurs: Wes Bentley, Kate Maberly, Ryan Donowho, Christian Slater, Stephen Dorff, Briana Evigan, Travis van Winkle, Carly Schroeder, Ashley Hinshaw, Guy Burnet, Daniel Cudmore, Angelic Zambrana, Sharon Hinnendael, Mercedes Leggett, Alexi Yulish

Dat ‘Rites of Passage’ nooit de bioscoop gehaald heeft en rechtstreeks op dvd is uitgebracht mag geen verrassing heten. Want echt volle zalen zal deze nogal chaotische thriller/horrorfilm over een groepje antropologiestudenten vrijwel zeker niet getrokken hebben. Hoofdrolspeler in ‘Rites of Passage’ is Nathan (Ryan Donowho), een student van begin twintig. Wanneer hij samen met zijn studiegenoten voor een onderzoek naar het verlaten strandhuis van zijn ouders gaat, komt het gezelschap daar Nathans broer Benny (Wes Bentley) tegen. Benny is zwaar depressief en continu stoned door een soort thee die hij drinkt. Wanneer hij in die staat is krijgt hij waanideeën en visioenen van de Chumash indianen, de oorspronkelijke bewoners van Californië. Benny leidt dan ook een teruggetrokken bestaan op de ranch naast de vakantiewoning, die hij deelt met ene Delgado (Christian Slater). Delgado is zijn vrouw en kind verloren bij een auto-ongeluk, veroorzaakt door een dronken jongere. Sindsdien heeft hij een hekel aan de hele maatschappij en in het bijzonder aan studenten.

Als deze korte omschrijving van het verhaal enigszins vreemd en warrig overkomt dan is het goed gelukt een beeld van ‘Rites of Passage’ te geven. Het verhaal is nogal vergezocht en voelt vanaf het begin heel bizar en ongeloofwaardig aan. Niet dat het verhaal er uiteindelijk heel veel toe doet want wanneer de groep studenten in het vakantiehuis aankomt blijkt de film al snel uit niet veel meer dan een voorspelbare survivaltocht te bestaan, waarbij de studenten stuk voor stuk sneuvelen. Helaas is er nergens in de film sprake van echte spanning, toch wel de basis van een goede horrorfilm. Verwacht van ‘Rites of Passage’ geen beklemmende of zenuwachtige sfeer want dan kom je van een koude kermis thuis.

Van de twee daders, Delgado en Benny, is het lastig te bepalen wie van de twee de vreemdste is. Delgado is compleet doorgedraaid en doet niet veel meer dan lukraak onschuldige studenten neerschieten met zijn geweer. Daar tegenover staat de klungelige Benny die zoals gezegd continu visioenen van de Chumash indianen krijgt. Hij is compleet geobsedeerd door deze indianen en wanneer hij in hogere sferen verkeert ziet hij droombeelden waarin hij gelukkig is samen met een vrouwelijke Chumash indiaan. Zijn doel is om een meisje te ontvoeren zodat zijn droom werkelijkheid kan worden. De visioenen, die als doel hebben aan een mysterieuze sfeer bij te dragen, worden na een tijdje eerder lachwekkend. Benny is dan ook duidelijk niet van deze wereld en allebei de daders zijn vrij absurde personages waar je als kijker alleen maar een afkeer van kan hebben. De karakters van de studenten zijn helaas niet veel beter. De makers hebben hier maar weinig moeite gedaan om de karakters uit te diepen waardoor wat overblijft een groep eenheidsworsten is.

Nee, het uiteindelijke resultaat is ver onder de maat. Waar de basis van het verhaal al niet goed is,  zijn ook de latere scènes, wanneer de studenten opgejaagd in het vakantiehuisje zitten, van een dubieus niveau. Het eindigt in een grote chaos waarbij iedereen maar wat lijkt te doen. Het is diezelfde chaos en het gebrek aan logica wat uiteindelijk de grootste boosdoener in deze film is en ervoor zorgt dat niemand rouwig hoeft te zijn dat ‘Rites of Passage’ nooit op het witte doek is verschenen.

Martijn Scheepers

‘Rites of Passage’ verschijnt dinsdag 21 februari 2012 op DVD en blu-ray.