River Queen (2005)

Regie: Vincent Ward | 114 minuten | actie, drama, avontuur | Acteurs: Samantha Morton, Kiefer Sutherland, Cliff Curtis, Temuera Morrison, Anton Lesser, Rawiri Pene, Stephen Rea, Wi Kuki Kaa, Mark Ruka, Tyson Reweti, Grayson Putu, Nathan Passfield, Laura Coyte Douglas, Julie Ranginui, Brandon Lakshman

Het Britse Rijk heeft eeuwen lang over de wereld geregeerd en de Engelsen hadden op een gegeven moment koloniën van Noord-Amerika tot Australië. An empire where the sun never sets, aldus de Engelsen. Alhoewel, lang voordat de Engelsen deze term konden bedenken hadden de Nederlanders al zo’n rijk, maar dat terzijde. Dit speelt zo rond halverwege de 19e eeuw toen de Engelse suprematie op zijn hoogtepunt was en een van de gebieden waar de Engelsen probeerden invloed te krijgen was Nieuw-Zeeland. Uiteraard ging dit niet zonder slag of stoot en kregen ze te maken met felle tegenstand van de lokale bewoners: de Maori’s.

‘River Queen’ gaat kort samengevat over de liefde van een moeder voor haar kind. Sarah woont in een kleine Engelse nederzetting aan de rand van Maorigebied samen met haar vader en zus. Ze hebben een vriendelijke verstandhouding met de lokale bewoners, zo vriendelijk zelfs dat Sarah op een gegeven moment zwanger wordt van een Maori. Deze jongen komt niet veel later te overlijden en hun zoontje genaamd Boy wordt ontvoerd door Rangi, opperhoofd en opa van Boy. Sarah ontvlucht het Engelse kamp en zoekt zeven jaar lang naar Boy. Op een gegeven moment wordt ze door de Maori’s gevraagd hun zieke leider te genezen. Dit doet zij op de voorwaarde dat ze haar kind terug krijgt, maar Boy is geen klein jongetje meer, maar een sterke tienerjongen die zich voor de volle 100% Maori voelt en hij weigert zomaar met Sarah mee te gaan.

Ondertussen worden de Maori’s ook nog bedreigd door het Engelse garnizoen waar Sarah eerst deel van uitmaakte en worden de keuzes die ze moet maken steeds moeilijker. De achtergrond van het verhaal, gecombineerd met het oogverblindende landschap van Nieuw-Zeeland hadden van ‘River Queen’ een prachtige film kunnen maken, maar helaas, ‘River Queen’ is een behoorlijk vermoeiende, langdradige net-niet-film geworden. Het probleem is dat deze film probeert zoveel mogelijk genres te combineren, avontuur, romantiek, drama, actie, oorlog en dat is allemaal net een beetje teveel van het goede.

Een film over de rol van de Engelsen en hun conflict met de lokale bewoners had zeer interessant kunnen uitpakken. Het is niet meer dan logisch dat er dan voor het dramatische effect een (romantisch) verhaal wordt verzonnen die zich mooi tegen de achtergrond van de kolonisatie en de daarmee gepaard gaande oorlogen afspeelt, denk aan ‘The Last of the Mohicans’. Het nadeel van ‘River Queen’ is dat, zeker het eerste uur, de film ontzettend traag is. De suggestie wordt gewekt dat je naar een zoetsappig drama zit te kijken in plaats van naar een avonturenfilm. Je verwacht vliegende handbijlen en pijlen die zich in oogkassen boren, maar helaas, niks van dat alles. Teksten als “Je moet vechten voor wat je in je hart voelt” en ander spiritueel gezwets, begeleid door koorgezang en panfluitmuziek helpen natuurlijk ook niet. De eerste fatsoenlijke knokpartij is dan ook pas na een uur te zien.

Kiefer Sutherland is de grote naam in deze film, maar zijn rol is vrij beperkt en dat is maar goed ook want zijn Ierse accent is niet om aan te horen. Het is ook echt een raadsel wat deze toch best wel goede acteur in deze productie doet. De echte hoofdpersoon is Samantha Morton die Sarah speelt en ook dat is jammer want acteren kan deze dame niet zo heel erg goed, ze heeft één hele gepijnigde blik die dan ook bijna de volle twee uur te zien is. Net niet helemaal dus, ‘River Queen’ probeert een romantische, dramatische avonturenfilm te zijn, maar slaagt maar gedeeltelijk in die opzet. Het enige wat nog de moeite waard is zijn de beelden van het prachtige landschap en de massale vechtpartijen tussen de Engelsen en de Maori’s zijn uitstekend gechoreografeerd en zien er goed uit.Het script is nogal rommelig en het acteerwerk van de hoofdpersonen is niet denderend te noemen, zeker niet van mevrouw Morton. Zo is ‘River Queen’ al met al een film geworden die je toch maar het beste links kan laten liggen.

Hendrik Dijkhuis