River Runs Red (2018)

Recensie River Runs Red CinemagazineRegie: Wes Miller | 94 minuten | actie, thriller | Acteurs: Taye Diggs, John Cusack, George Lopez, Luke Hemsworth, Gianni Capaldi, Briana Evigan, RJ Mitte, Steven Berrebi, Jaqueline Fleming, Jennifer Tao, Tshombi Basemore, Joseph Belk, Michael Clofine, John D. Hickman, Spencer Kingsley, Curtis Nichouls, Mey Novak, Jou Jou Papailler, Yvette Parish

Het in 2018 uitgebrachte ‘River Runs Red’ is akelig actueel. Politiegeweld tegen afro-Amerikanen is op zijn zachtst gezegd een actueel thema. In deze film is echter nog geen sprake van een organisatie als Black Lives Matter. Dat betekent dat de vader van het door blanke agenten doodgeschoten slachtoffer het recht maar in eigen hand moet nemen.

In ‘River Runs Red’ wordt de zoon van een zwarte rechter (Taye Diggs) vermoord door twee witte agenten. De vader ontdekt dat de politiemannen niet zuiver op de graad zijn en te snel hun wapen hadden getrokken, besluit de rechter het recht in eigen hand te nemen. Deze koelbloedige moord op een jonge Afro-Amerikaan kan niet ongestraft blijven, ook niet als de rechtbank de agenten vrijspreekt.

Een wraakthriller is een genre dat – net als de horrorfilm – vaak van de clichés aan elkaar hangt. Dat is niet erg, zolang de genrefan maar krijgt wat hij of zij verwacht. In dit geval harde actie en een gevoel van rechtvaardigheid. Helaas is ‘River Runs Red’ niet de film voor hen. Deze wraakfilm is namelijk tergend saai. Ondanks de cast vol bekende (zoals de afgegleden eighties ster John ‘Geef me geld’ Cusack) en adequate acteurs (Diggs heeft een charismatische uitstraling en is prettig om naar te kijken) beklijft het acteerwerk geen moment. De personages zijn namelijk van bordkarton. Zo is de rechter een rechtschapen man, terwijl de agenten schuimbekkende karikaturen van corrupte dienders zijn. er zijn geen grijstinten.

Het grootste kritiekpunt op deze film is de montage. Deze thriller – eerder een drama – is ontzettend traag. Door de saaie personages, vlakke cameravoering en matte soundtrack is het moeilijk om de aandacht erbij te houden. De gekunstelde dialogen maken het er niet beter op. Wat rest is een ronduit inwisselbare genrefilm. Met een beter script had dit een interessante film kunnen zijn, maar nu is het vooral een film die bijblijft vanwege het actuele thema. Een thema waar niets mee wordt gedaan trouwens.

Frank v.d. Ven

Waardering: 1

VOD-release: 23 juli 2020
DVD-release: 23 juli 2020