Rivers Return (2011)

Regie: Joe Vanhoutteghem | 11 minuten | korte film

‘Rivers Return’ is opgebouwd uit een serie van 15-seconde filmpjes die in 2011 op de Duits-Franse zender Arte werden getoond tussen de programma’s door. Regisseur Joe Vanhoutteghem heeft ze nu aan elkaar geplakt, waardoor een experimentele film is ontstaan, zonder een duidelijk verhaal. Het kunstwerkje daagt uit tot nadenken. Wat zie ik hier? Wat betekent dit? Nimmer is het duidelijk, en dat prikkelt.

De film wordt omschreven als de worsteling van de mens met zijn uniekheid en de confrontatie met de eigen eindigheid. Maar evenzeer kan het een ode aan de cirkel van het leven worden genoemd. De film straalt veel liefde uit: mensen helpen elkaar, dansen samen, zoeken elkaar op. Zo erg kan die worsteling dus nooit zijn.

Visueel is alles overdonderend. Een mensengroep beweegt als dansers, in volledige harmonie met de meanderende muziek, die je op het ritme van de riviergolven in een prettige staat van zijn sust. Ook de natuur is met veel kunde in beeld gebracht, met oog voor lichtval en kleuren. Slovenië, waar de film is opgenomen, kan er zo zijn promotiefilm van maken.

Visueel hoogtepunt is een jongetje dat in de boom klimt en naar mate hij hoger en hoger komt, wordt hij ouder en ouder. Als hij weer afdaalt, krijgt hij rimpels, verliest hij haar en bereikt hij als een oude opa de grond. Ook de kus die volgt met een jonge vrouw is knap verbeeld. De camera draait om het ontroerende duo heen. De kus transformeert hem langzaam het jongetje dat altijd van zo’n kus droomde, maar zij wordt juist ouder en ouder.

Slechts de plotsklaps veranderende outfits van de groep mensen – wanneer zij zich omdraaien blijkt de achterkant anders dan de voorkant – is een gimmick die iets te veelvuldig wordt gebruikt. Maar het is Vanhoutteghem vergeven, want zijn serie van minifilmpjes heeft hij razend knap verwerkt tot een intrigerende korte film.

Bart Boersma

‘Rivers Return’ is één van de vijf Europese korte films in het compilatieprogramma in het kader van de Europese Dag van de Korte Film op zaterdag 21 december 2013.