Robin Hood (2010)

Regie: Ridley Scott | 140 minuten | actie, drama | Acteurs: Russell Crowe, Mark Strong, Cate Blanchett, Matthew Macfadyen, Kevin Durand, Danny Huston, William Hurt, Max von Sydow, Scott Grimes, Eileen Atkins, Oscar Isaac, Léa Seydoux, Bronson Webb, Robert Pugh, Alan Doyle, Jessica Raine

Robin Longstride (Russell Crowe) is boogschutter in het leger van koning Richard (Danny Huston), bijgenaamd ‘The Lionheart’. Hij en zijn strijdmakkers waren erbij toen Richard aan zijn kruistocht begon, nu zijn ze met hem op de weg terug naar Engeland. Maar het leger van de koning heeft eten en geld nodig en kasteel na kasteel wordt geplunderd waardoor de terugtocht veel langer duurt dan zou hoeven. Bij de inname van het laatste Franse kasteel voor hij scheep gaat, wordt Richard dodelijk getroffen. Robin beseft dat de strijd na de dood van de koning verloren is en dat het erg lastig zal worden om nog een betaalbare overtocht naar Engeland te krijgen. Met een paar strijdmakkers knijpt hij er daarom tussenuit en rijdt richting de kust.

Onderweg stuiten ze op een groep soldaten onder leiding van een zekere Godfrey (Mark Strong), een Engelsman in dienst van de Franse koning. De groep heeft de edelen in een hinderlaag gelokt die de kroon van Richard naar Engeland moeten brengen, zodat zijn broer prins John (Oscar Isaac) tot koning gekroond kan worden. Robin en zijn medestrijders verjagen de overvallers.

Een van de edelen is doorboord met een lans, maar hij leeft nog. Het is Sir Robert Loxley (Douglas Hodge) die Robin smeekt om zijn zwaard naar zijn vader Sir Walter Loxley (Max Von Sydow) in Nottingham te brengen. Ze hebben in onmin afscheid genomen toen hij met Richard ten strijde trok. Na enige aarzeling lost Robin deze belofte in en met zijn medestrijders reist hij af naar Nottingham. Sir Walter wilt het zwaard echter niet in ontvangst nemen. Hij vraagt of Robin het wapen wil houden en zich als zijn zoon wil voordoen om hem en de mensen om hem heen te beschermen in deze roerige tijden. Lady Marion, de weduwe van Robert, speelt met tegenzin het spelletje mee. Maar het zijn inderdaad roerige tijden.

Mensen die denken dat ze een meeslepend spektakelstuk te zien krijgen à la ‘Gladiator’ (2000), omdat Ridley Scott en Russell Crowe weer samen een film hebben gemaakt, kunnen niet anders dan teleurgesteld zijn. ‘Robin Hood’ haalt het niet bij ‘Gladiator’, terwijl vooral in het begin die ambitie wel nadrukkelijk blijkt uit de plechtige teksten, de gedragen fluitmuziek en een hoge vrouwenstem die dromerige klanken uitstoot. Deze plechtigheid wordt echter al snel overboord gegooid en dan wordt het een gewone avonturenfilm, niet slecht of vervelend, maar wel rommelig en vreemd, net alsof tijdens de rit meerdere mensen achter het stuur hebben gezeten met ieder een eigen idee waarheen de tocht moet leiden: de een wilde een film met veel humor, de ander een soort cape en degen spektakel en weer een ander wilde iets met een liefdesverhaal.

De warme sfeer van ‘Robin Hood: Prince of Thieves’ (1991) waar ook nadrukkelijk naar wordt gelonkt, komt evenmin goed uit de verf. Ook hier zijn boertige scènes met veel drank, vrouwen, gezang en de onvermijdelijke camaraderie, maar meeslepend wordt het nooit. Als kijker doe je niet mee, je kijkt naar mensen die zichzelf en elkaar vermaken en jou daar niet bij nodig hebben. De vechtscènes zijn daarentegen wel boeiend en spannend, maar dat iemand ‘nooooooo’ roept als hij iemand anders ziet sterven of denkt dat iemand anders sterft, dat kan toch echt niet meer.

‘Robin Hood’ bevat veel schitterende beelden en de decors en de aankleding zijn prachtig, maar je wordt niet op zo’n manier meegezogen in het verhaal dat je na afloop nog heerlijk wat zit te mijmeren over hoe het zou zijn om zelf die spannende tijden te beleven, je gaat direct weer over tot de orde van de dag. Dat is na ruim twee uur kijken een beetje aan de magere kant.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 3

Bioscooprelease: 12 mei 2010