Robinson Crusoe (2016)

Recensie Robinson Crusoe CinemagazineRegie: Ben Stassen, Vincent Kesteloot | 91 minuten | animatie, avontuur, komedie, familie | Nederlandse stemmencast: Tim Douwsma, Lies Visschedijk, Marcel Hensema, Yes-R, Pip Pellens, Anna Speller, Erik de Vogel

Het wereldberoemde boek van Daniel Defoe over de schipbreukeling Robinson Crusoe die  zichzelf 29 jaar in leven weet te houden op een onbewoond eiland heeft zijn tijdloosheid al ruimschoots bewezen. In de animatiefilm ‘Robinson Crusoe’ (internationaal uitgebracht als ‘The Wild Life’, wat een onbegrijpelijke keuze is) zien we het verhaal van de zeeman vanuit de ogen van macau Dinsdag (een grap die de jonge kijkers, die het originele verhaal niet kennen, vast zal ontgaan).

‘Robinson Crusoe’ komt uit de stal van Ben Stassen, die eerder onder andere ‘Sammy’s avonturen’ en ‘Flits en het magische huis’ maakt. Dat de techniek inmiddels een sprong voorwaarts heeft gemaakt is vast niet de enige reden dat ‘Robinson Crusoe’ zich kan meten aan het werk van de grote animatiestudio’s. De ervaring zal ook meegeholpen hebben, want visueel is ‘Robinson Crusoe’ om door een ringetje te halen.

Het verhaal dat verteld wordt is nogal voorspelbaar en kent een rommelige opbouw. Aan het begin van de film wordt Robinson door een stel piraten uit de zee geplukt, en mag hij zijn verhaal doen. Natuurlijk hebben de piraten een geheime agenda met hun reddingsmissie, ze hopen dat er schatten verborgen liggen op het eiland. Terwijl de zwaar behaarde Robinson verslag uitbrengt aan zijn redders, doet zijn vriend de macau het échte verhaal uit de doeken aan een stel muizen. En dat deel vormt het hart van de film, waarin Robinson schipbreuk lijdt, op een niet door mensen bewoond eiland aanspoelt en de daar wonende beesten met argusogen bekijkt – en zij vooral hem. Het duurt iets te lang voor ze vriendschap sluiten en elkaar proberen te helpen. Er gaat ook teveel tijd verloren met de slechteriken van de film, twee wilde katten die samen met Robinson schipbreuk hebben geleden en om niet helemaal duidelijke redenen wraak willen.

De grapdichtheid is voor een film in dit genre nogal laag. Er worden veel aanzetjes gegeven, maar de humor komt niet echt uit de verf. Veel verder dan een enkele glimlach kom je niet. En omdat het verhaal niet echt weet te boeien en de humor doodslaat, ben je deze variant van ‘Robinson Crusoe’, ondanks de visuele pracht, na het kijken zo weer vergeten.

Monica Meijer

‘Robinson Crusoe’ verschijnt dinsdag 23 augustus 2016 op DVD en blu-ray.