Robyn O. (14) (2012)

Regie: Cecilia Verheyden | 25 minuten | korte film, drama | Acteurs: Flor Decleir, Els Dottermans, Zoë Thielemans

De uppercut die Robyn O. (14) uitdeelt, komt onverwacht en is helemaal niet zo onwaarschijnlijk als hij op het eerste zicht lijkt. Het is een straf einde waarmee Cecilia Verheyden afwezige ouders op hun plichten wijst. Zonder ook maar ergens wijsneuzig over te komen slaat Verheyden de nagel op de kop in dit knap opgebouwd adolescentendrama.

Het begint nochtans allemaal onschuldig. Als veertienjarig meisje opgescheept zitten met drie broers heeft zo zijn consequenties. Plaagstootjes ontvangen hoort daarbij. Robyn wil echter dolgraag eens meegaan naar een dansfeest met haar twee grote broers. Die weigeren echter pertinent. Het ludieke van elkaar verbaal uitdagen slaat al snel om. De jongens gedragen zich als echte macho’s om de vrijgevochten Robyn tot de orde te roepen. Tijdens een party in hun eigen huis papt het meisje aan met een vriend van de broers. Dat valt niet in goede aarde.

Cecilia Verheyden blikte ooit een spotje voor een bekend biermerk in. Robyn O. is haar derde kortfilm. Wat ons betreft mag ze de commercials achter zich laten. ‘Robyn O. (14)’ is vlot verteld waarbij de ene goede scène naadloos overvloeit in een andere. Er zit geen seconde teveel in deze prent. Verheyden beschikt duidelijk over een goed ontwikkeld optisch oog en gevoel voor ritme.

Jochem Geelen

Waardering: 3

DVD- en blu-ray-release: 22 oktober 2013 (Selected Shorts #15: De beste Vlaamse kortfilms).