Rock the Kasbah (2015)

Regie: Barry Levinson | 102 minuten | muziek, oorlog, komedie | Acteurs: Bill Murray, Bruce Willis, Kate Hudson, Zooey Deschanel, Leem Lubany, Arian Moayed, Scott Caan, Danny McBride, Fahim Fazli, Beejan Land, Sameer Ali Khan, Jonas Khan, Husam Chadat, Taylor Kinney, Megan Raich, Sarah Baker, Glenn Fleshler, Avery Phillips

Van Oscarwinnende regisseur Barry Levinson, die furore maakte met ‘Rain Man’ (1988), komt nu  ‘Rock the Kasbah’. Voor elke hit die Levinson maakte, voegde hij ook een flop aan zijn repertoire toe, en helaas valt dit Bill Murray-vehikel in de tweede categorie.

Murray speelt Richie Lanz, een gesjeesde artiestenmanager die zijn zaakjes runt vanuit een louche hotelkamer. Alles mislukt in Richies leven: de talenten blijven bij hem weg, hij kan alleen met zijn dochter praten als het stiekem door het raam is, en de enige artiest in zijn portfolio is zijn labiele secretaresse Ronnie (Zooey Deschanel). Lanz weet een deal te sluiten voor Ronnie in het voorprogramma voor grote sterren; het addertje onder het gras is dat ze optreden voor de troepen en toeren door Afghanistan. Ronnie bezwijkt onder de stress en laat Lanz vlak na aankomst in Kabul in de steek, waarbij ze ervandoor gaat met zijn geld en paspoort. Gestrand in een vreemde stad in gevaarlijk gebied waait Lanz maar met alle winden mee, tot een van hen leidt naar het getalenteerde tienermeisje Salima Khan (Leem Lubany). Haar droom is deelnemen aan televisieshow Afghan Star. Het enige probleem? Haar optreden zou ook haar dood kunnen betekenen.

‘Rock the Kasbah’ claimt gebaseerd te zijn op een waargebeurd verhaal. Het klopt dat de inspiratie voor het verhaal voortvloeide uit de succesvolle documentaire ‘Afghan Star’ (2009) van Havana Marking, die vier deelnemers aan de populaire televisieshow volgde. Een van de deelneemsters ontving destijds doodsbedreigingen na een optreden waarbij ze danste zonder hijab. Veel verder gaat de vergelijking niet, omdat Salima gereduceerd wordt tot een plotmechanisme in Lanz’ verhaal. Scenarist Mitch Glazer heeft meerdere films geschreven die puur draaiden om Murray die vooral lekker zichzelf bleef, waaronder ‘Scrooged’ (1988) en ‘A Very Murray Christmas’ (2015). Dit verklaart hoe tweederde van de ‘Rock the Kasbah’ kan bestaan uit droge capriolen van de acteur in verschillende slappe situaties, zonder veel directie. De film kabbelt voort met Murray als passieve speelpop die weinig emotionele betrokkenheid creëert. Zijn trucjes en maniertjes zijn inmiddels wat oudbakken – ‘Rock the Kasbah’ is simpelweg niet grappig genoeg om te voldoen als komedie. De sterren in de bijrollen zetten stuk voor stuk leukere personages neer; naast Deschanel passeren onder meer Bruce Willis, Danny McBride en Scott Caan de revue, en vooral Kate Hudson is sympathiek als behulpzame prostituee Merci. Hun beeldtijd is echter te kort om ze uit de verf te laten komen, en dat is een gemiste kans.

Levinson lijkt ‘Rock the Kasbah’ te hebben geregisseerd onder het motto: “Richt de camera op Murray en laat hem zijn dingetje doen”. Al zijn scènes gaan net te lang door, tot vervelens toe. Zijn Richie Lanz maakt geen enkele ontwikkeling door – er is zelfs een stuitende monoloog waarin hij zich met dollartekens in zijn ogen beroept op vrouwenrechten en de Afghaanse gemeenschap om zijn deal gesloten te krijgen. Nieuwe aanwinst Lubany is verfrissend als Salima maar weet de boel niet te redden, en dat er overduidelijk geplaybackt studiogeluid uit haar mond komt wanneer ze zingt, helpt haar zaak ook niet. De sentimentele toon die het einde aanneemt, slaat de plank dan ook volledig mis. Er is erg weinig rock te beleven in dit deze film.

Maaike Tol

Waardering: 1.5

VOD-release: 29 september 2016
DVD- en blu-ray-release: 29 september 2016