Rocks (2019)

Recensie Rocks CinemagazineRegie: Sarah Gavron | 93 minuten | drama | Acteurs: Bukky Bakray, Kosar Ali, D’angelou Osei Kissiedu, Shaneigha-Monik Greyson, Ruby Stokes, Tawheda Begum, Afi Okaidja, Anastasia Dymitrow, Sarah Niles, Layo-Christina Akinlude, Sharon D. Clarke, Islah Abdur-Rahman, Shola Adewusi, Mohammad Amiri, Brie-Morgan Appleton, Joshua Avory, Ashley Merino Bastidas, Nadya Bettioui, Joanna Brookes, Angelica Nicole Cabutotan

De Britse filmmaakster Sarah Gavron laat zich niet in een hokje stoppen. Met ‘Brick Lane’ (2007) maakte ze een film over een jonge Indiase vrouw die zich staande moet zien te houden in een multicultureel Londen dat in de nasleep van de aanslagen van 9/11 onder groeiende raciale spanningen staat. ‘Suffragette’ (2015), een historisch drama met een sterrencast, draaide dan weer om de moedige vrouwen die begin twintigste eeuw streden voor vrouwenkiesrecht. En ‘Rocks’ (2019) draait om een groep tienermeiden in het oosten van Londen van verschillende komaf, die steun vinden bij elkaar bij het opgroeien in een samenleving die steeds verder verhardt. Als er al een overkoepelend thema is in Gavrons uiteenlopende oeuvre, dan is het dat vrijwel altijd om vrouwen draait. Zowel voor als achter de schermen, want ze werkt veelvuldig met vrouwelijke scenarioschrijvers, producenten en andere crewleden. Tijdens de promotie voor ‘Suffragette’ hoorden producer Faye Ward en zij regelmatig verhalen aan van jonge vrouwen, die in de huidige samenleving onder stevige druk staan van zichzelf en hun omgeving. Toen ze zich realiseerden dat er nog niet veel films zijn gemaakt voor jonge vrouwen óver jonge vrouwen, inspireerden hen dat tot het maken van ‘Rocks’. Gavron: “We besloten de film zo op te zetten dat jonge mensen zelf centraal zouden staan in het creëren van de film.”

Tijdens een workshop met de jongeren had schrijfster Theresa Ikoko een bijzonder klik met het meisje Bukky Bakray, net als zij zelf van Brits-Nigeriaanse afkomst. “In die periode werkte ik aan een verhaallijn die me erg na aan het hart lag, waarin een broer-zusrelatie centraal staat. Ik zag direct voor me hoe Bukky daarin zou kunnen schitteren”, vertelt Ikoko. Debutante Bukray speelt dan ook de titelrol in ‘Rocks’. Eigenlijk heet ze Shola en doet ze wat elk meisje van vijftien het liefste doet: dansen, rondhangen en lachen met haar vriendinnen en plannen maken voor later. Maar die onbezorgde jeugd komt onder druk te staan als Rocks bij thuiskomst een brief aantreft van haar moeder. ‘Moet even op adem komen, hier heb je een paar tientjes voor boodschappen’. Of Rocks in de tussentijd op haar jongere broertje Emmanuel (D’Angelou Osei Kissiedu) wil passen. Nu is haar moeder – wier eigen moeder zegt dat ze ‘niet gemaakt is voor het moederschap’ – al eens eerder spoorloos verdwenen, om later weer net zo plotseling op te duiken, dus Shola maakt zich aanvankelijk niet zo veel zorgen. Maar als ze wel erg lang wegblijft en de elektriciteit in hun flat wordt afgesloten, ziet ze zich genoodzaakt om met Emmanuel tijdelijk onderdak te zoeken bij haar vriendinnen. Omdat ze zich schaamt – en bang is dat de kinderbescherming haar en haar broertje komen halen – vertelt ze niemand wat er precies aan de hand is. En dat zet de band met haar vriendinnen hier en daar behoorlijk onder druk.

‘Rocks’ is een bruisende film over de veerkracht, het plezier en de levenskracht van tienermeiden. Door de veelal geïmproviseerde dialogen en onervaren actrices die zo veel mogelijk in hun natuurlijke habitat worden gefilmd, komt het geheel soms wat chaotisch en ongestructureerd over, maar dat is tegelijk ook de kracht van deze film. Een compliment aan casting director Lucy Pardee, die de frisse gezichten bij elkaar zocht en het aandurfde hen te casten voor deze film. Ondanks hun gebrek aan ervaring spatten de jonge hoofdrolspelers van het scherm, Bukray, Osei Kissiedu en Kosar Ali als Rocks’ beste vriendin Soumaya voorop. De jonge Osei Kissiedu heeft gelijk een mooie binnenkomer als hij het gebed voor het eten compleet naar zijn hand zet en steelt werkelijk elke scène waarin hij te zien is. Maar het is Bukray die ons het hardst raakt met de buitengewone inspanningen die ze levert om de zware verantwoordelijkheden te dragen die ze in haar schoenen geschoven heeft gekregen. Je kunt haar koppig en trots noemen, eigenwijs zelfs als ze besluit te stelen omdat ze geld nodig heeft voor eten en drinken, maar boven alles is ze ongelooflijk dapper. Het mooie is dat ze ondanks al die tegenwind nooit haar levensvreugde verliest en nog net zo veel plezier haalt uit dansen, muziek maken en de wenkbrauwen van haar vriendinnen perfectioneren als voorheen.

Dat het leven geen sprookje is, merken we wanneer Rocks steeds meer moeite krijgt om de waarheid te verbloemen. Gavron en haar getalenteerde crew schetsen geen vals beeld en onderstrepen dat er geen eensluidende oplossing is voor de situatie van kwetsbare meisjes zoals Rocks, maar bieden wél een hoopvol einde waarmee ze de complexiteit van dit soort gevallen in ere houden en waaruit hun sympathie en medeleven spreekt voor de personages. ‘Rocks’ is een rauw, levendig en puur drama in de geest van Ken Loach, dat ontroert en confronteert, maar tegelijkertijd hoop en houvast biedt.

Patricia Smagge

Waardering: 4

Bioscooprelease: 24 september 2020