Roffa (2013)

Regie: Bobby Boermans | 50 minuten | drama | Acteurs: Loek Peters, Mads Wittermans, Ilse Heus, Joost Koning, Annique van Helvoirt, Joop Wittermans, Wendell Jaspers, Helen Hedy, Glen Faria, Julliard Frans, Ben Abelsma, Jorghino Girbaran, Coosje Smid, Donatella Civile, Burt Rutteman, Jordy Straatsma, Pharmindra Kedar, Poal Cairo, Nicky Lam, Michael Knaap

Hoewel hij echt niet altijd zware jongens speelt, is acteur Loek Peters er met zijn kale hoofd en imposante fysiek wel uitermate geschikt voor. Misschien komt het wel doordat hij zijn doorbraak bij het grote publiek forceerde met de rol van maffioso Berry in de hitserie “Penoza”, dat we hem direct associëren met boeven en ander gespuis. In ‘Roffa’ (2013), dat deel uitmaakt van het filmproject ‘One Night Stand’, zit de rol van ex-hooligan Ricardo de acteur eveneens als gegoten. ‘Roffa’ (straattaal voor ‘Rotterdam’) werd geregisseerd door de talentvolle filmmaker Bobby Boermans, die we kennen van de experimentele speelfilm ‘App’ (2013). Het relaas van de voormalige bajesklant Ricardo die zijn leven probeert te beteren volgt een meer conventionele weg, maar biedt voor Boermans genoeg aanknopingspunten om te laten zien wat hij in huis heeft.

We leren Ricardo kennen op de dag dat hij uit de gevangenis komt. Zijn vrouw Patries (Ilse Heus) wacht hem op, samen met hun kinderen: puberzoon Koji (Joost Koning) en dochtertje Kelsey (Annique van Helvoirt), die het syndroom van Down heeft. De tatoeages op zijn lichaam verraden dat Ricardo behalve zijn gezin nóg een grote liefde heeft: Feyenoord. Als bikkelhard boegbeeld van de harde kern heeft hij een ware heldenstatus gekregen. Maar hij lijkt vastberaden: in zijn nieuwe leven is geen ruimte voor zijn cluppie. Vanaf nu is Ricardo een brave huisvader, al valt het niet mee om een baan te vinden als je vastgezeten hebt. Ricardo’s plannen worden finaal gedwarsboomd door zijn oude maten. Als Sjef (ijzersterke rol van Mads Wittermans) ineens voor de deur staat en aankondigt dat er binnenkort weer flink gemat gaat worden met hooligans van Sparta en ADO, begint het toch weer te kriebelen bij Ricardo. Bovendien blijkt zoon Koji inmiddels ook deel uit te maken van de harde kern en Sjef jut hem behoorlijk op met zijn opruiende taal. Om zijn zoon te beschermen, wordt Ricardo gedwongen zich weer met zijn oude maten in te laten.

De bad boy die zijn verleden achter zich wil laten, maar de verleiding maar met moeite kan weerstaan; we hebben het vaker gezien. Ook hooliganisme is al vaker onderwerp van films geweest. Origineel is ‘Roffa’ dus niet, dus kijken we naar de uitvoering en daar valt weinig op aan te merken. Over de hele linie is het acteerwerk prima, met Mads Wittermans en Loek Peters als opvallende uitschieters. Regisseur Boermans en scenarioschrijver Jelle Leeksma weten hun verhaal bovendien meeslepend en spannend te brengen. Hoe ‘Roffa’ afloopt laat zich namelijk niet zomaar te voorspellen en dat heeft alles te maken met de onderhuidse dreiging die uitgaat van zowel Peters als Wittermans, maar ook de jonge Joost Koning heeft daar een substantiële bijdrage in. De relationele perikelen tussen Ricardo en zijn vrouw komen wat minder goed uit de verf, hoewel er wel degelijk chemistry is tussen Peters en Heus (in het echte leven ook een koppel). Met het indringende ‘Roffa’ levert Bobby Boermans opnieuw het bewijs dat hij veel in zijn mars heeft.

Patricia Smagge

‘Roffa’ wordt vrijdag 3 januari 2013 om 22.55 uur uitgezonden op Nederland 2.