Roger Waters the Wall (2014)

Regie: Sean Evans, Roger Waters | 132 minuten | muziek, documentaire

Wilde je een beetje een goede plek hebben bij één van de The Wall Live concerten die Roger Waters tussen 2010 tot 2013 gaf, moest je toch zeker op minimaal 100 euro per persoon rekenen. De tour van Roger Waters werd ondanks de prijzige kaartjes echter een groot succes; de voormalig frontman van Pink Floyd (1965-1985) deed maar liefst 219 shows, wat hem financieel net onder U2 en The Rolling Stones plaatst in de top drie hoogste opbrengst van een tournee ooit. Extra knap van Waters, omdat hij dit huzarenstukje als solo-artiest volbracht. Had je geen geld voor een kaartje voor de spectaculaire show, is ‘Roger Waters The Wall’, een combi van concertregistratie en behind-and-beyond-the-scenes-documentaire, echt the next best thing, want wat een genot is het om het materiaal van dat tijdloze album nog eens te horen, zien en kippenvel van te krijgen.

Bij de meest recente uitvoeringen van The Wall worden er ten opzichte van eerdere tournees flink wat schepjes bovenop gedaan. Vooral de special effects zijn fenomenaal: een ultieme mix van licht, geluid, de geprojecteerde beelden op de muur (die dienst doet als mega-wide screen), die tijdens het concert zelf wordt opgebouwd en neergehaald, de lifesize poppen gebaseerd op de ontwerpen van Gerald Scarfe en het vliegende varken: geen wonder dat het publiek in extase is. ‘Roger Waters The Wall’ is geregisseerd door Sean Evans (creatief regisseur van de The Wall Tour) en Roger Waters zelf, en de podiumactiviteiten worden op een weergaloze wijze in beeld gebracht. De begeleidende band, waaronder Snowy White en Dave Kilminster, maakt eveneens veel indruk.

Tussen de adembenemende beelden van de concerten door krijgt de kijker even de kans om op adem te komen bij de ertussen gemonteerde sequenties waarin we Waters zien rondreizen in Europa, met als uiteindelijk doel de gedenkplaats waar zijn vader in de Tweede Wereldoorlog stierf. Wie een beetje bekend is met Waters’ geschiedenis weet dat het verlies van zijn vader op zo jonge leeftijd hem altijd parten heeft gespeeld (Eric Fletcher Waters overleed in het Italiaanse Anzio in januari 1944, toen Roger slechts vijf maanden oud was. Het tragische is dat Eric zíjn vader ook niet gekend heeft, Rogers opa was eveneens een oorlogsslachtoffer en overleed tijdens de Eerste Wereldoorlog). Het verdriet om het feit dat hij zijn vader nooit gekend heeft, inspireerde Roger tot talloze fraaie nummers. Deze persoonlijke momenten plaatst de muziek in een bredere context.

Deze uitgekiende combinatie van concertregistratie en de persoonlijke reis maakt van ‘Roger Waters The Wall’ een emotionele, hypnotiserende kijkervaring. Zo goed, dat je wilde dat je destijds toch maar een kaartje had gekocht.

Monica Meijer

‘Roger Waters the Wall’ verschijnt woensdag 2 december 2015 op DVD en blu-ray.