Ronja de roversdochter – Ronja Rövardotter (1984)

Regie: Tage Danielsson | 126 minuten | drama, familie, avontuur, fantasie | Acteurs: Hanna  Zetterberg, Dan Håfström, Börje Ahlstedt, Lena Nyman, Per Oscarsson, Med Reventberg, Allan Edwall, Ulf Isenborg, Henry Ottenby, Björn Wallde, Tommy Körberg, Rune Andersson, Claes Janson, Bo Bergstrand, Rolf Dahlgren, Verner Hemmingsen, Bo Malmborg, Ricky Bruch, Anders Alben, L.O. Abrahamsson, Lennart Aspegren, Lennart Cederberg, Håkan Freij, Carl Hellberg, Zaid Hooshidar, Stefan Kumberg, Arne Liljenberg, Arne Rubensson, Lars Wallin    

Welk kind droomt er niet van om op te groeien tussen rovers, rond te zwerven in een donker bos vol vreemde wezens, zalm te vangen in een wilde rivier en te wonen in een berengrot? Ronja de roversdochter doet het allemaal. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Astrid Lindgren, de moeder van Pippi Langkous. De legendarische Zweedse kinderboekenschrijfster maakte ook het script voor de film. Met succes: ‘Ronja, de roversdochter’ is een genot om naar te kijken.

Ronja (Hanna Zetterberg) wordt geboren te midden van een roversbende in een grimmige burcht. Als dochter van hoofdman Mattis zal ze ooit aan het hoofd van de rovers staan. Op haar elfde mag ze eindelijk zelfstandig de bossen in. De wilde Zweedse natuur waar Ronja door heen zwerft is adembenemend. Met haar diepbruine ogen verkent ze het donkere woud. Ronja proeft een vrijheid die weinig elfjarigen van nu hebben. De natuur is haar leerschool en ze gaat er volledig in op.  Maar er liggen allerlei vreemde wezens op de loer. Harpijen, zwarte dwergen en bilkabouters. Op haar zwerftochten door het bos ontmoet Ronja ze allemaal en leert hoe ze met hun moet omspringen. De bilkabouters, die in holen leven, doen geen kwaad, maar vragen bij alles wat Ronja doet, waarom ze het doet. Dit levert zowel komische als spannende momenten op, want als Ronja in de knel zit, zijn de kabouters te beroerd om te helpen. Ze vragen zich alleen af waarom Ronja om hulp schreeuwt.

Elke avond keert Ronja terug naar de roversburcht waar de rovers eten, brullen, zingen en dansen. Het gezang en gedans van de mannen is een schouwspel op zich. Voor een groepje rovers is het gezelschap behoorlijk talentvol. Als kijker wordt je volledig opgenomen in de gezellige drukke sfeer. De rol van de oude Kale Per (Allan Edwall) als nar van roverhoofdman Mattis is fantastisch.  Op een dag ontmoet Ronja Birk (Dan Håfström) in het bos. Hij is de zoon van Bork, de roverhoofdman waar Ronja’s vader Mattis een jarenlange vete mee heeft. Aanvankelijk is Ronja nog een beetje afstandelijk, maar al snel worden de twee goede vrienden. Ondertussen kunnen hun vaders elkaar niet luchten of zien en dat zorgt voor problemen.

Zetterberg speelt de rol van Ronja alsof ze zelf is opgegroeid in een roversbende. Als een echte roversdochter neemt ze geen blad voor de mond. Håfström’s uiterlijk is misschien iets te engelachtig voor de stoere Birk, maar het samenspel met Zetterberg gaat hem goed af. Het pure spel van de twee tieners, de beelden van de betoverende Zweedse natuur en het meerstemmige gezang van de roversbende maakt ‘Ronja de roversdochter’ tot een juweel van een kinderfilm, waarbij geen enkele volwassene zich zal vervelen.

Elisa Hermanides

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 19 december 1985