Ron’s Gone Wrong (2021)

Recensie Ron's Gone Wrong CinemagazineRegie: Sarah Smith, Jean-Philippe Vine, Octavio E. Rodriguez | 107 minuten | animatie, familie | Nederlandse stemmencast: Florus van Rooijen, Jules Vosmaer, Gioia Parijs, Jan Elebertse, Frederique Sluijterman van Loo, Huub Dikstaal, Moos Parser | Originele stemmencast: Jack Dylan Grazer, Zach Galifianakis, Ed Helms, Olivia Colman, Rob Delaney, Justice Smith, Kylie Cantrall, Ricardo Hurtado, Cullen McCarthy, Ava Morse, Marcus Scribner, Thomas Barbusca, Sarah Miller, Bentley Kalu, Krupa Pattani

Een leven waarin we alle digitale apparatuur en technieken compleet afzweren, dat zien ze bij het Britse Locksmith Animation niet meer zo snel gebeuren. ‘Dan moeten we technologie en tech-bedrijven maar wat menselijker maken’, zullen Julie Lockhart en Sarah Smith, de oprichters van Locksmith Animation, gedacht hebben. De eerste speelfilm die vanuit hun studio de bioscoopzalen in Nederland en België bereikt is ‘Ron’s Gone Wrong’ (2021), een uiterst charmante animatiefilm die zich afspeelt in de niet zo verre toekomst. Bubble, een naar Apple gemodelleerde tech-gigant, geleid door de voormalige whizzkid Marc Weidell, lanceert de B-Bot, een robotje die zo ontworpen is dat hij het voor kinderen makkelijker moet maken om vriendschappen te sluiten. Hij maakt verbinding met het internet en zoekt op die wijze andere kinderen voor je op die dezelfde dingen leuk vinden, deelt foto’s en filmpjes en omdat je hem geheel naar eigen smaak kunt ‘customizen’ wordt de B-Bot een verlengstuk van je persoonlijkheid.

Zo’n vriendje wil Barney Pudowski uit het pittoreske plaatsje Nonsuch ook wel. Maar zijn vader Graham, die weduwnaar is en online allerlei nutteloze gadgets probeert te verkopen, heeft de grootste moeite om alle eindjes aan elkaar te knopen. En Barneys Bulgaarse oma Donka ziet er al helemaal het nut van in: wat moet je nou met een robot als je geiten en kippen in je tuin hebt rondlopen. En dus is Barney de enige leerling van Nonsuch Middle School zonder B-Bot. En hij was al niet populair… Zijn vader krijgt medelijden met hem en besluit zijn zoon voor zijn verjaardag tóch een B-Bot te geven. De Bubble Store is ’s avonds laat al gesloten, maar in een donker steegje achter de winkel weet hij een exemplaar voor een habbekrats op de kop te tikken. Weet Graham veel dat deze B-Bot eerder die dag van de vrachtwagen af is gevallen en serieuze mankementen vertoont! De volgende ochtend is Barney dolblij met zijn B-Bot, maar hij ontdekt al gauw dat zijn exemplaar anders is dan andere B-Bots. Verbinding maken met het Bubble-netwerk lukt niet en de woordenschat van deze Ron, zoals de B-Bot gedoopt wordt, reikt niet verder dan de letter A, aangezien de rest van het alfabet nog niet is geüpload.

‘Ron’s Gone Wrong’ leert ons al snel de schoonheid van de imperfectie in te zien en te omarmen, want het blijkt juist een voordeel dat Ron niet is verbonden met het Bubble-netwerk. Door het ontbreken van veiligheidsinstellingen bijvoorbeeld, is Ron in staat om Barney te verdedigen wanneer de pestkoppen van de school het weer eens op hem voorzien hebben. Barney probeert zijn B-Bot op een soort houtje-touwtje manier te ‘programmeren’, en Ron voert dat dan op eenzelfde versimpelde wijze uit. Zo deelt hij stickers en post-its met hartjes en duimpjes uit bij wijze van ‘likes’ en kleurt Barney zijn B-Bot handmatig in met stiften en verf om hem te ‘customizen’. Intussen heeft Bubble er lucht van gekregen dat er een ‘mislukte’ B-Bot in omloop is die zijn geheel eigen weg gaat. En dat is met name de overambitieuze manager Andrew Morris een doorn in het oog. Want voor hem zijn de robotjes simpelweg een manier om nóg meer producten te kunnen verkopen aan onzekere tieners…

Op zeer charmante wijze weet ‘Ron’s Gone Wrong’ een heel actueel onderwerp, namelijk de reikwijdte van de macht van tech-bedrijven, terug te brengen tot hapklare brokken, die ook nog eens goed smaken. De film toont heel duidelijk de keerzijde van onze afhankelijkheid van technologie. Klasgenootjes van Barney zijn verslaafd aan likes en hangen er hun complete persoonlijkheid aan op. Ze raken zo steeds verder verwijderd van wie ze écht zijn. Bovendien geven veel mensen online een heel eenzijdig beeld van zichzelf: successen worden tot in den treure gedeeld, terwijl mislukkingen en tegenslagen doodgezwegen worden. Geen wonder dat de opgroeiende generatie zwaar gebukt gaat onder faalangst! Die belangrijke boodschap die ‘Ron’s Gone Wrong’ te vertellen heeft, is verpakt in een hartverwarmend jasje. Humor en ontroering gaan hand in hand en de vriendschap die ontstaat tussen Barney en Ron voelt zo oprecht dat je soms bijna vergeet dat je naar een animatiefilm zit te kijken.

Van de stemmencast is het eveneens genieten: in de originele Engelstalige cast hoor je onder anderen Olivia Colman, Zach Galifianakis, Ed Helms, Justice Smith en Jack Dylan Grazer. Dat de bad guy niet helemaal goed uit de verf komt, dat willen we ‘Ron’s Gone Wrong’ graag vergeven. Want deze film raakt verder elke snaar en heeft ook nog eens een waardevolle boodschap voor zowel de jonge als de oudere kijker. Als dit een voorbode is van wat Locksmith Animations de animatiefan te bieden heeft, dan zijn de verwachtingen voor de volgende film uit deze Britse studio hooggespannen!

Patricia Smagge

Waardering: 4

Bioscooprelease: 13 oktober 2021