Rotkop (2012)

Regie: Jan Roosens, Raf Roosens | 18 minuten | korte film, drama | Acteurs: Enrique De Roeck, Sara De Bosschere, Zino Moons, Yavuz Saçikara, Marthe Schneider

Wie als regisseur in Vlaanderen een marginaal milieu wil schetsen weet waar hij de mosterd moet halen. Felix van Groeningen zette met het bejubelde ‘De Helaasheid der Dingen’ de standaard voor zijn collega’s. Gelukkig zijn er nog genoeg lefgozers die hun creatieve drang willen uiten en er vol voor gaan. Raf en Jan Roosens concentreren zich in ‘Rotkop’ op een puberend ettertje dat zich in ruwe omstandigheden moet handhaven.

Olli is het prototype van een hangjongere. Als zestienjarige is hij voorzien van een groot bakkes en wapperende handjes. In de schaduw van een grauwe torenwijk is de tiener vooral op zichzelf aangewezen. Zijn moeder is zwaar ziek en verblijft permanent in het ziekenhuis. De jongeman slentert rond, raakt betrokken in vechtpartijen of maakt de beurt onveilig met zijn motor. Binnenkort viert hij zijn  verjaardag. Maar of daar veel volk op afkomt?

Achter die façade schuilt echter iemand die wanhopige pogingen doet om erbij te horen. Net zoals iedereen wil Olli zijn plaats in de wereld. Maar hoe moet dat als je geen vrienden hebt? En als niemand je de weg wijst.

‘Rotkop’ is een degelijke milieuschets die over de hele lijn overtuigt en netjes gefilmd is. Toch hebben we het gevoel dat we dit soort film al een keer te veel hebben gezien.

Jochem Geelen

‘Rotkop’ verschijnt dinsdag 22 oktober 2013 op DVD en blu-ray (Selected Shorts #15: De beste Vlaamse kortfilms).