Rouw (2022)

Recensie Rouw CinemagazineRegie: Marleen van der Werf | 31 minuten | korte film, documentaire

Teledoc Campus is een samenwerkingsproject van NPO, CoBO, Nederlands Filmfonds en NPO-fonds. Startende regisseurs en producenten krijgen dankzij dit project de financiële middelen om een korte documentaire te maken en zo de broodnodige ervaring op te doen. Één van die jonge talenten die in 2022 aan de slag mocht met het idee voor een korte documentaire is Marleen van der Werf. Zij verwerkte een heel persoonlijke ervaring tot de documentaire ‘Rouw’.

Iedereen ervaart de periode na het verlies van een geliefde anders, maar er zijn natuurlijk ook overeenkomsten in die verdrietige tijd. De manier waarop een familielid of vriend komt te overlijden is daar zeker debet aan: was iemand langdurig ziek, dan is er – hoe moeilijk ook – de mogelijkheid om naar het afscheid toe te werken. Sterft een naaste plotseling, dan kampen de nabestaanden weer met hele andere gevoelens. Toch is rouw universeel. Het besef dat het leven doorgaat, zonder die ander, is moeilijk te bevatten. De dood hoort echter net zo bij het leven als de seizoenen, veranderingen in het weer en het verstrijken van de tijd.

In ‘Rouw’ geeft de regisseur gestalte aan haar perceptie van het leven na een persoonlijk verlies. Het is een experimentele, poëtische film, zonder verhaallijn, zonder duidelijk begin of eind. Eigenlijk kun je zonder achtergrondinformatie en als je de titel gemist hebt, niet eens concluderen dat het over het rouwen van de filmmaakster gaat, het is deze wetenschap dat de film een extra laag geeft. ‘Rouw’ is een opeenvolging van waarnemingen in de natuur, soms in close up, soms met een weidsere blik op een landschap. Het geluid is minstens zo belangrijk als de soms betoverend mooie beelden, het is zonder meer aan te raden deze korte film met koptelefoon op te bekijken/luisteren of ervoor te zorgen dat je geen last hebt van bijgeluiden.

Een yak in de besneeuwde duinen, een timmerboktor die langs een stengel naar beneden in het water kruipt, het is dat er af en toe een vervreemdend kleurenfilter over de beelden zit, anders zouden deze fragmenten zo in een aflevering van BBC Earth of soortgelijke natuurdocumentaires gemonteerd kunnen worden. Wat de kijker eruit haalt, is al even zo persoonlijk als de emotionele beleving van de filmmaker. Deze poëtische, essayistische documentaire is niet voor iedereen, maar ‘Rouw’ kan een troost betekenen voor mensen die verdriet hebben om het verlies van een geliefd persoon.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Speciale vertoning: Nederlands Film Festival 2022
Uitzending: 18 oktober 2022, NPO2