Ruben Brandt, Collector (2018)
Regie: Milorad Krstić | 96 minuten | animatie, actie | Originele stemmencast: Iván Kamarás, Gabriella Hámori, Zalán Makranczi, Csaba Márton, Paul Bellantoni, Matt Devere, Katalin Dombi, Henry Grant, Peter Linka, Máté Mészáros, Gábor Nagypál, Virginia Proud
(Volwassen) animatie- en kunstliefhebbers, opgelet! ‘Ruben Brandt, Collector’ moet onmiddellijk op je watchlist! Milorad Krstić (Slovenië, 1952) is van oorsprong schilder en multimedia-artiest en is dol op kunst en films (okay, wie niet?). “De wereld kan, als het geschilderd is of door een lens bekeken wordt, krachtiger zijn dan de realiteit. Schilderen en cinema zijn de meest belangrijke kunstvormen voor mij, daarom heb ik deze film erop gebaseerd.” En dat valt niet te ontkennen: dit visueel indrukwekkende speelfilmdebuut zit barstensvol referenties aan film en kunst. Krstić gebruikt een unieke animatiestijl, waarbij het lijkt of zijn personages zich van Picasso-schilderijen los hebben gemaakt en zich bewegen in een wereld die door verschillende kunststromingen zijn ontworpen.
‘Ruben Brandt, Collector’ begint mysterieus met een close-up van treinrails en een onverwachte gebruiker van dit stukje infrastructuur. We maken daarna kennis met het titelrolpersonage, die in de trein in slaap valt en geplaagd wordt door een afgrijselijke nachtmerrie. Ruben Brandt is een bekroond psychotherapeut die – zoals hij zijn memorecorder na het ontwaken uit die angstdroom toevertrouwt, al vaker last heeft van personages uit beroemde schilderijen die hem in zijn dromen proberen te vermoorden.
De film vervolgt op volle toeren als de waaier van Cleopatra ontvreemd wordt uit het Louvre. De ontzettend lenige dievegge wordt op de voet gevolgd door Mike Kowalski, een detective, die zo uit een film-noir gelopen kan zijn, maar die tegelijkertijd enigszins doet denken aan Vin Diesel. Kowalski zit de dievegge door de straten van Parijs achterna in een wilde achtervolging, die niet zou misstaan in een film van een populaire Hollywood-blockbuster. En ondertussen moet je je ogen en oren goed de kost geven, want er is zoveel te zien en te horen!
Dan zijn we nog niet eens bij de daadwerkelijke plot van ‘Ruben Brandt, Collector’ aanbeland. Ruben denkt alleen van zijn steeds angstiger wordende nachtmerries af te komen als hij in het bezit komt van de schilderijen zelf. Dit blijkt immers ook bij zijn patiënten een goede stap in de richting tot herstel. De dievegge uit de de voorgaande alinea schiet hem te hulp, evenals een aantal andere excentrieke patiënten, zoals Bye-Bye Joe, een voormalig bodyguard; Membrano Bruno, een -letterlijk – tweedimensionaal figuur die teveel eet en Fernando, een hacker die na elke geslaagde inbraakpoging zijn signatuur achterlaat. En terwijl Kowalski steeds dichterbij de waarheid komt, volgen we de inventieve club op hun criminele tocht door beroemde musea over de hele wereld.
‘Ruben Brandt, Collector’ is een waar genoegen. Één kijkbeurt is beslist onvoldoende als je alle details wilt ontdekken. Daarnaast heeft de film een dijk van een soundtrack. Verhaaltechnisch is de film misschien net iets te eenvoudig – hoewel de psychologische laag dat aardig weet te verbloemen. Het middenstuk kent een paar dipjes. Daarbij staat daar zoveel visuele pracht tegenover dat we dat Krstić graag vergeven. Uit alles blijkt dat deze film met ongelooflijk veel passie en toewijding is gemaakt én met eindeloos veel liefde en respect voor de film- en kunstgeschiedenis. Snelle actie, leuke humor, fijne muziek en een heerlijke visuele ontdekkingstocht: ‘Ruben Brandt, Collector’ mag je niet missen!
Monica Meijer
Waardering: 4
Bioscooprelease: 18 juli 2019
DVD-release: 11 oktober 2019