Rudi 35 (2008)

Regie: Joris Vanden Berk | 19 minuten | korte film | Acteurs: Rudi De Jong, Ad Van Roy, Sylvia Vandeweyer, Christiane Sleurs

Een sappig dialect, een tros droge humor en een nucleaire ramp. Meer was er niet nodig om ‘Rudi 35′ te belonen met de Humo Award op het Internationaal Kortfilmfestival (2008). Een hele eer voor het afstudeerproject van Joris Vanden Berk die zich onderscheidde met een heerlijk maf en een ietsiepietsie triest liefdesverhaal.

De enige opwinding die Rudi in zijn leven ervaart, is aan de toog van zijn geliefkoosd stamcafé. Net vijfendertig wenst een kameraad hem een goed vrouwke. De zielige blik van Rudi verraadt een groot manco in zijn leven. Die ene halfslachtige poging om de dienster binnen te doen maakt duidelijk dat dit niet zijn grootste gave is. Een nucleaire ramp zorgt blijkbaar voor de wake-up call. Onze sympathieke held bijt van zich af.

‘Rudi 35’ is een keten van kurkdroge scènes waaarbij de tranen spontaan uit je ogen vloeien. Vader en zoon die op een tandem naar de winkel fietsen, moeder en zoon die tafeltennis of gezelschapsspelletjes spelen. Om nog maar te zwijgen van het taaltje dat de locals in hun mond nemen. Het decor is een apocalyptisch verlaten Lommel. Maar de absolute troef zit in de persoon van hoofdrolspeler Rudi De Jong. De man beschikt over een arsenaal gelaatsuitdrukkingen waar iedere mimespeler met enige beroepsernst jaloers op zou zijn.

Prettig gestoord filmpje met ook nog eens geweldige muziek als achtergrondkoor.

Jochem Geelen