Run (2020)

Recensie Run CinemagazineRegie: Aneesh Chaganty | 90 minuten | thriller | Acteurs: Sarah Paulson, Kiera Allen, Pat Healy, Sara Sohn, Erik Athavale, BJ Harrison, Sharon Bajer, Onalee Ames, Joanne Rodriguez, Ernie Foort, Bradley Sawatzky, Cory Wojcik, Tony Revolori, Carter Heintz, Conan Hodgkinson, Erica Jenkins

‘Run’ begint op een ingetogen-aangrijpende toon. We maken kennis met Diane Sherman in een ziekenhuis waar alles baadt in een deprimerend, ziekelijk artificieel aandoend groen licht. Ze is net bevallen van een kleine baby die te vroeg ter wereld is gekomen. Een kaart vermeldt een zorgwekkende waslijst aan ziekten, waaronder aritmie, astma en diabetes. Zeventien jaar later zien we Diane een extreem strak georganiseerd, maar schijnbaar gelukkig leven leiden met haar dochter Chloe, die vanuit haar rolstoel een vaste dagelijkse routine doorloopt.

Chloe is chronisch ziek, hulpbehoevend en in vrijwel volledige isolatie (iPads of vrije internettoegang zijn er niet bij) van de buitenwereld grootgebracht. Desondanks mag ze dankzij haar technische inzicht en handigheid hopen op een studie en carrière. Chloe wacht namelijk op een acceptatiebrief van de universiteit van Washington en verlangt ernaar om de wereld buiten de bekende vier muren te verkennen. Moederlief en controlfreak Diane verklaart dat ze het niet erg vindt als Chloe het huis moet verlaten om te gaan studeren, maar stiekem is dat niet helemaal waar. Chloe ontdekt pas echt dat er iets niet klopt aan het verhaal van haar moeder als ze opeens een onbekende pil moet slikken, een medicijn dat lijkt te zijn voorgeschreven aan Diane. Langzaam maar zeker komt Chloe achter de beklemmende waarheid en de werkelijke drijfveren van haar moeder.

‘Run’ is een film die soms sterke herinneringen oproept aan ‘Misery’. Beide films draaien om een lichamelijk gemankeerde persoon die helemaal overgeleverd is aan de grillen van een verzorger met een zorgwekkend psychologisch profiel. ‘Run’ weet dit en knipoogt af en toe opzichtig naar Stephen Kings meestervertelling, afgewisseld met elementen en scènes die een meer hitchcockiaans karakter hebben.

Hoewel ‘Run’ er niet in slaagt om ‘Misery’ kwalitatief te evenaren, is het zeker geen slechte film. Het acteerwerk is goed, wat belangrijk is in een film die zich vooral afspeelt op één locatie en draait om de interactie tussen slechts twee personages. Mede door haar vaste presentie in de horrorserie “American Horror Story”, heeft Sarah Paulson inmiddels volop ervaring opgedaan met het griezelgenre en verbeelden van onderhuids broeiende waanzin en introvert afgrijzen. Ze verstaat de kunst om je met een subtiele gezichtsuitdrukking of goed getimede, poignante uitspraak op het puntje van de stoel te houden. Zeker in ‘Run’ is dat wel belangrijk omdat het verteltempo vaak wat aan de trage kant is. Ook Kiera Allen levert een degelijke prestatie af als de pientere, bijzonder wilskrachtige en naar vrijheid snakkende dochter die zich probeert te ontworstelen aan de verstikkende controledwang van haar neurotische moeder. Saillant detail: Allen is ook in het echte leven aan een rolstoel gekluisterd, een gegeven dat haar optreden in ‘Run’ alleen maar geloofwaardiger maakt. Wat ook helpt is dat je als kijker de verontrustende waarheid ontdekt door de ogen van Chloe. Je weet eigenlijk nooit meer of minder dan zij, waardoor je samen met haar het raadsel achter haar moeders geheimzinnige gedrag oplost.

Naar het einde toe vliegt ‘Run’ af en toe een beetje uit de bocht. Dat komt vooral doordat Chloe’s transformatie van brave dochter in vindingrijke powervrouw net wat te snel en rimpelloos verloopt. Hoewel het verhaal redelijk rechttoe rechtaan is, verrast ‘Run’ ons tegen het eind toch nog met een aardige plottwist. Het verdict? ‘Run’ is een verdienstelijke thriller. Geen absolute uitblinker die kan tippen aan inspiratiebronnen als ‘Misery’ of ‘Rear Window’, maar een meer dan behoorlijke genrefilm die thematisch en cinematografisch interessant genoeg is om anderhalf uur lang te blijven boeien.

Frank Heinen

Waardering: 3

Bioscooprelease: 15 juli 2021
DVD-release: 8 december 2021