Run All Night (2015)

Regie: Jaume Collet-Serra | 114 minuten | actie, misdaad, drama, thriller | Acteurs: Liam Neeson, Ed Harris, Joel Kinnaman, Boyd Holbrook, Bruce McGill, Genesis Rodriguez, Vincent D’Onofrio, Lois Smith, Common, Beau Knapp, Patricia Kalember, Daniel Stewart Sherman, James Martinez, Tony Naumovski, Lisa Branch, Aubrey Joseph, Giulia Cicciari, Carrington Meyer, Gavin-Keith Umeh, Malcolm Goodwin

Liam “Ik doe na deze productie echt nog maar één actiefilm” Neeson werkt in ‘Run All Night’ voor de derde keer samen met regisseur Jaume Collet-Serra. Hij en Neeson werkten in het verleden samen aan vermakelijke niemendalletjes als ‘Unknown’ en ‘Non-Stop’. Hun meest recente samenwerking is tevens hun beste. Dat ligt voornamelijk aan de sterke casting. ‘Run All Night’ laat bij vlagen bevlogen acteerwerk zien.

In ‘Run All Night’ speelt Neeson de aan lager wal geraakte huurmoordenaar Jimmy Conlon. Deze verlopen en constant beschonken killer moet flink aan de bak als zijn van hem vervreemde zoon (Joel Kinnaman) en diens gezin bedreigd wordt door een doorgesnoven maffiazoon. Als Jimmy uit zelfverdediging de dealer doodt, betekent dat een hoop ellende want het gaat hier om de zoon van drugsbaron Shawn Maguire (Ed Harris). Deze misdadiger is een vriend van Conlon, maar hun band verandert op slag na de moord. De huurmoordenaar en diens rechtschapen zoon moeten noodgedwongen samen werken als ze de nacht willen overleven. Maguire stuurt zijn handlangers en een huurdoder (Common) achter hen aan. Ook jaagt een vasthoudende rechercheur (Vincent D’Onofrio) hem op.

Neeson mag een verlopen misdadiger neerzetten. Je verwacht een stuitend cliché, maar de Ier slaagt erin om van zijn personage een gekweld mens te maken. Dat doet hij door met zijn gezicht te acteren. In zijn ogen zie je zijn pijn. Het is geweldig om Neeson weer eens te zien acteren na een zwik misbaksels. Na zijn bijdrages in ‘Tak3n’  en ‘A Million Ways To Die In The West’ heeft de acteur veel goodwill verspeelt. Gelukkig is hij het nog niet verleerd. De casting van Harris heeft daar ongetwijfeld een rol bij gespeeld, want beide mannen zijn aan elkaar gewaagd.

‘Run All Night’ is dankzij het sterke acteerwerk meer geworden dan een doorsnee actiespektakel. Het is deels een dramafilm geworden. Kinnaman en D’Onofrio doen het ook niet slecht. Rapper Common komt onnozel over als schijnbaar onverwoestbare huurmoordenaar. Zijn personage is niet uitgewerkt en is lachwekkend om zijn onmenselijkheid. Niets houdt deze man tegen. Dat valt op aangezien de andere personages steeds moeilijker lopen na hun verwondingen. De actiescènes en cameravoering zijn dik in orde. Deze film ziet er fraai uit.

Minder geslaagd is de spanningsboog. ‘Run All Night’ sleept. De speelduur had korter gekund. Het kleffe gezinsgeluk van Kinnamans personage houdt de boel op en voegt weinig toe. Het zijn slechts een paar minpuntjes. Fans van Neeson moeten deze film zeker zien, want hun held laat weer bevlogen acteerwerk zien.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3

Bioscooprelease: 16 april 2015
DVD- en blu-ray-release: 26 augustus 2015