Rundfunk: Jachterwachter (2020)

Recensie Rundfunk: Jachterwachter CinemagazineRegie: Rob Lücker | 89 minuten | komedie | Acteurs: Yannick van de Velde, Tom van Kalmthout, Pierre Bokma, Carly Wijs, Bram van der Vlugt, Peter Bolhuis, Hans Croiset, Kees Hulst, Annemieke Bakker, Gilles Biesheuvel, Margo de Geest, Mike Kuyt, Agaath Meulenbroek, Michiel Nooter, Martijn Oversteegen, Stefan Perceval, Loek van den Wijngaard, Naomi van der Linden, Bart van der Schaaf, Tibo Vandenborre, Stefana Verweij, Jonas Weerman

Wie een beetje bekend is met het werk van het Rundfunk-duo Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout weet ongeveer waar hij/zij bij ‘Jachterwachter’ op wordt getrakteerd. Absurde humor in het kwadraat. Onzinnige quotes, opvallende bijrollen en een niet te geloven script. 
De Parkwachter/Wachtopzichter (Van de Velde) van de desolate camping HIVO (Harmonie In Vele Opzichten) heeft het druk, hééél druk. Als hij dan ook nog eens zijn vaderfiguur verliest, is hij ten einde raad. Gelukkig voor hem duikt de uitgerangeerde en van de aardbodem verdwenen kindster Ronnie Bosboom jr. (Van Kalmthout) op om hem te helpen. Maar in het universum van de Rundfunkers is dat natuurlijk vaak van de regen in de drup. Dus moeten ze dealen met vervaarlijk ogende creaturen die op zoek zijn naar de ‘plaat’, in de rug gesteund door ofwel een kraai ofwel een gier.

De campinggasten van deze K.Tcamping? Een heus rariteitenkabinet. Een paar voorbeelden: Ouders met een van anorexia herstellende dochter; een rokend, drinkend en grof scheldend kind van zeven jaar; een demente bejaarde; een ongeneeslijk zieke jongere, een man met een zwaard in zijn buik en een eeuwige kankerpit. Met één grootste gemene deler, ze zijn allemaal verzot op het repertoire van Ronnie Bosboom jr. Dus, hoe mooi zou het zijn als deze, na jaren van vergetelheid, weer eens een optreden zou verzorgen? Daarvoor moeten wel eerst een paar hobbels worden genomen, want Ronnie jr. is eigenlijk het podium niet op te slaan.. (pun intended).‘Rundfunk Jachterwachter’ bedient zich van een bepaalde ‘deadpan’-humor die niet voor iedereen zal werken. Je houdt ervan of je haat het. Maar de bijrollen van Pierre Bokma (Ronnie Bosboom sr.) en Bram van der Vlugt (de vaderfiguur), de enscenering en de halsstarrige goedgelovigheid van het Campinghoofd maken deze film toch een prettige kijkervaring. Vooral leuk is de bingo-scène en de inschrijfscène. Er wordt ook leuk met stereotypen omgegaan en we zien Pierre Bokma als rapper op leeftijd. Dat laatste alleen maakt het kijken naar ‘Rundfunk Jachterwachter’ al tot een bijzondere ervaring. Hollandse absurde humor op zijn best. Curieus, geestig en voor de echte fan zeer genietbaar. Kleine gebaartjes, grotesk effect.

Ruud Stift

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 11 juni 2020
DVD- en blu-ray-release: 16 oktober 2020