Rurouni Kenshin: The Legend Ends – Rurôni Kenshin: Densetsu no saigo-hen (2014)

Regie: Keishi Ohtomo | 134 minuten | actie, avontuur, drama | Acteurs: Tatsuya Fujiwara, Takeru Satô, Yû Aoi, Emi Takei, Min Tanaka, Masaharu Fukuyama, Ryûnosuke Kamiki, Yûsuke Iseya, Yôsuke Eguchi, Munetaka Aoki, Tao Tsuchiya

‘Rurouni Kenshin: The Legend Ends’ is het slotstuk van een trilogie rond de gelijknamige, fictieve samoerai. In dit afsluitende deel wordt teruggeblikt op het verleden van de beschadigde titelheld.

De film begint onmiddellijk waar zijn voorganger ophield. Nadat Kenshin Himura (Takeru Satoh) op Shishio’s (Tatsuya Fujiwara) slagschip overboord sprong om Kaoru (Emi Takei) te redden, komt hij bij zijn herstel oog in oog met Seijuro (Masaharu Fukuyama). Seijuro heeft hem toen hij klein was leren vechten. Kenshin realiseert zich dat hij de schurkachtige Shishio niet kan verslaan en wil daarom dat zijn meester hem een ultieme techniek leert. Kenshin zal moeten leren hoe hij zijn innerlijke kracht kan ontgrendelen voor zijn eindstrijd met Shishio.

In dit deel gaat het om de epische confrontatie tussen Kenshin en Shishio. Beide mannen zijn overbodig geworden in het nieuwe Japan dat bezig is zich te moderniseren. In een tijd waarin technologische uitvindingen in opkomst zijn, is geen plaats meer voor de tradities van samoerais. Deze Aziatische ridders moeten plaatsmaken voor geavanceerd wapentuig. Terwijl Himura vrede heeft met deze verandering, doet Shishio er alles aan om de touwtjes in handen te houden en ervoor te zorgen dat het tijdperk van de samoerai blijft bestaan.

Deze film draait om tegenpolen. Kenshin probeert zijn gewelddadige verleden achter zich te laten, terwijl Shishio de gruwelijke gebeurtenissen die hem vormden omarmt. In het middenstuk van de Kenshin-trilogie draaide het om Shishio, terwijl er in het slotstuk stil wordt gestaan bij de geschiedenis van Kenshin. Zo bezoekt de samoerai zijn oude sensei en besluit hij dat hij een betere zwaardvechter moet worden als hij zijn tegenstander wil verslaan. Dat betekent ook dat hij opnieuw moet doden. Iets dat hij gezworen heeft nooit meer te doen.

‘Rurouni Kenshin: The Legend Ends’ is een fraai einde van een mooie saga. Deze film blinkt uit in de spetterende zwaardgevechten. Er zijn ingewikkelde choreografieën op losgelaten en dat is te zien. De actie wordt erg strak in beeld gebracht en regisseur Keishi Ohtomo slaagt er opnieuw in om een overzichtelijke actiefilm in te blikken. Alleen al voor de actie mag je deze film niet missen. Een ander sterk punt is de casting. Satoh is een goed acteur en zet Kenshin op overtuigende manier neer. Fuijiwara is echter nog beter en slaagt erin om van de iconische Shishio een angstaanjagende schurk te maken. Ook als hij niet in beeld is, straalt hij dreiging uit. De kostuums zien er geweldig uit en dat geldt ook voor de decors.

Helaas zijn er ook minpunten. Deze trilogie is gebaseerd op het tweede seizoen van de animereeks. Dat seizoen bevatte talloze confrontaties en personages. Voordat Kenshin het tegen Shishio opnam, had hij al een half dozijn superschurken verslagen. In deze film duiken een paar van die personages op, maar omdat ze amper speeltijd krijgen, maken ze geen indruk en roepen ze enkel verwarring op. Want wat doet bijvoorbeeld een blinde vechtersbaas met een schildpadschild op zijn rug in Shishio’s leger? Een betere montage had deze film goed gedaan. De speelduur werd iets compacter en dat zorgde ervoor dat een paar overbodige scènes verwijderd werden. Fans van de tekenfilmserie zullen het misschien wel tof vinden om deze personages in een cameo voorbij te zien komen, maar voor de leek is dat verwarrend.

Frank v.d. Ven