Ruta del Jaca (2009)

Regie: Kris Kristinsson | 72 minuten | drama | Acteurs: Matt Lorenz, Sonia Morales, Pietro Sibille, Rosalinda Guerrerro

De Nederlandse globetrotter Kris Kristinsson (1969) is een filmmaker by accident, zoals het heet. Gewapend met fototoestel trok hij in de eerste helft van dit decennium naar Peru. Kristinsson werd getroffen door de schoonheid van de noordelijke bergregio rond Huaraz, besloot zich daar een tijd te vestigen en zich over de plaatselijke bevolking te ontfermen. Hij knapte het hotel op waarin hij verbleef en startte de website www.huaraz.com, een portal voor toerisme en lokale ondernemers in de voornamelijk door westerse bergbeklimmers bezochte streek.

Ter ondersteuning was ook een promotionele film voorzien over de afgelegen regio; Kristinsson besloot enkele dramatische toevoegingen te doen om de film aantrekkelijker te maken voor het aan telenovelas gewende Peruviaanse publiek en ging aan het werk met een digitale videocamera. Terug in Nederland leerde Kristinsson zichzelf monteren; zijn enthousiasme sloeg later over naar het Nederlands Filmfonds en het experiment werd in 2009 als speelfilm uitgebracht, onder de naam ‘Ruta del Jaca’ (‘De weg van de cavia’), met als sympathieke ondertitel ‘An Unpaved Road Movie from Peru’.

Het eindresultaat is een documentaire met dramatische elementen; de geportretteerde Peruvianen (waaronder volkszangeres Sonia Morales) komen voornamelijk uit het adresboek van Kristinsson en de acteurs spelen onder hun eigen voornaam. Het portret is intiem en respectvol gefilmd, door een onopgeschmuckt beschouwer die niet boven, maar tussen de mensen gaat staan. Zo is Kristinsson er bijvoorbeeld in geslaagd de populaire Morales backstage te volgen.

Als drama is ‘Ruta del Jaca’ minder geslaagd; de zoektocht van hoofdrolspeler Matt naar zijn ouders (het belangrijke fictionele element in de film) is weliswaar de motor in Kristinssons portret van Huaraz en haar bevolking, maar weet op zichzelf moeilijk te boeien. Met Kris Kristinsson hebben we er echter een getalenteerd documentairemaker bij. En eenieder die graag iets over de Peruviaanse volkscultuur wil weten vindt in ‘Ruta del Jaca’ een plezierige introductie.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3

Bioscooprelease: 5 november 2009