Ruwe honing (2008)

Regie: Annick Vroom | 10 minuten | korte film | Acteurs: Johanna ter Steege, Wim Bouwens, Annabel van Lieshout, Janna Fassaert, Samir Veen

Als je een moeilijke puberdochter hebt en een zoon die in een psychische inrichting zit, heb je het als ouders wel zwaar. Als de zoon jarig is moet er goed opgelet worden wat ze hem als cadeau geven, hij mag er immers niet gek van worden, en hij kan niet tegen apparaten. De film begint met de discussie tussen de man en de vrouw of een horloge ook een apparaat is. Er moet een ander verjaardagscadeau gezocht worden.

De dochter lijkt een lastige puber, maar ondertussen houdt zij net zoveel van haar zieke broer als haar ouders. Ze probeert in te breken bij een supermarkt om vlaggetjes en slingers te kopen om het huis te versieren voor de verjaardag van haar broer. Als de ouders terugkomen van de kliniek lijkt er van een feeststemming geen sprake meer te zijn. ’s Nachts schrikken zij allemaal op van een telefoontje. Ze kijken elkaar aan en verwachten allemaal hetzelfde. Maar wie durft er op te nemen?

Een bijzonder ontroerende film is ‘Ruwe Honing’ van Annick Vroom. Ze laat zien hoe moeilijk het is om te leven met een zoon in een psychiatrische inrichting, zowel voor de ouders als voor de zus. De liefde binnen dit gezin staat centraal en komt ook duidelijk naar voren. Het acteerwerk van met name de zus (Annabel van Lieshout) mag extra genoemd worden, in zo’n korte tijd zo’n duidelijk karakter neerzetten is erg knap.

Eveliene Sanders