Rye Lane (2023)

Regie: Raine Allen-Miller | 82 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: David Jonsson, Vivian Oparah, Poppy Allen-Quarmby, Simon Manyonda, Benjamin Sarpong-Broni, Karene Peter, Malcolm Atobrah, Alice Hewkin, Levi Roots, Gary Beadle, Llewella Gideon, Delroy Brown, Omari Douglas, Yasmin Al-Khudhairi, Marva Alexander, Munya Chawawa, Andrew Francis, Sandra Daley, Rohan Rakhit

Tijdens een hippe kunsttentoonstelling ontmoeten Dom en Yas elkaar op een vrij ongewone manier, namelijk op een toilet. Dom huilt tranen met tuiten vanwege zijn ex. Als later blijkt dat Yas ook door een break-up gaat, ontstaat er een speelse connectie tussen de twee. Al struinend door de straten van Zuid-Londen vertellen ze hun sores om steeds dichter tot elkaar te komen.

Romcoms volgen vaak hetzelfde pad, waardoor het genre vaak niet serieus wordt genomen. Het zijn doorgaans films die je aanzet als je het verstand op nul wil zetten, met een grote bak chips op tafel en je telefoon bij de hand. Deze vlieger gaat niet op voor ‘Rye Lane’. Natuurlijk zitten er wat inkoppertjes in, maar de film wijkt qua originaliteit compleet af van het vaste stramien.

Neem de manier waarop we flarden uit het verleden krijgen te zien. De flashbacks worden uiterst levendig en absurdistisch geschetst. Zo is er een scène die geweldig humoristisch toewerkt naar een bioscoopbezoek van Dom. Leedvermaak op zijn best.

‘Rye Lane’ past perfect in het tijdsbeeld anno 2023. Met 82 minuten speeltijd is het een korte film die zelfs de TikTok-generatie als zoete koek slikt. Het is geen moment saai en gaat als een hogesnelheidstrein tekeer. De vlotte montage in combinatie met de druisende hiphopbeats op de achtergrond steken deze film in een megahip jasje.

Het hoofdingrediënt van deze film is echter chemie: chemie tussen hoofdrolspelers David Jonsson (als Dom) en Vivian Oparah (als Yas). Twee personages waar iedereen zich in kan verplaatsen. Beiden doen ze zich stoerder voor dan ze in werkelijkheid zijn. Ze willen zich groot houden ten opzichte van elkaar, totdat blijkt dat dit helemaal niet nodig is. Elk mens heeft zijn of haar mankementen, en daar moet je maar mee leven. Hoewel ‘Rye Lane’ doorspekt is met humor, vinden we de echte vrolijke noot in Eric, gespeeld door Benjamin Sarpong-Bron. Hij is de nieuwe vriend van Doms ex en tevens zijn beste vriend. Tijdens een ongemakkelijke ontmoeting in een restaurant zorgt hij met zijn komische timing voor een hilarische scène.

Dit is het regiedebuut van Raine Allen-Miller en dat is razend knap. Ze is zeer vindingrijk geweest in het omzeilen van clichés die vaak op de loer liggen. Ze bewijst dat het wel degelijk mogelijk is een romantische komedie te maken die echt goed is. Haar toekomst lijkt een hele mooie te worden als ze nog meer van dit soort fijne pareltjes af weet te leveren. Want dat is ‘Rye Lane’. Tussen al het blockbustergeweld is het een verademing om een lieflijke film als deze te kijken.

Sjoerd Crins

Waardering: 4

VOD-release: 31 maart 2023 (Disney +)