S. Darko (2009)

Regie: Chris Fisher | 103 minuten |  thriller, misdaad, science fiction | Acteurs: Daveigh Chase, Briana Evigan, James Lafferty, Ed Westwick, Walter Platz, John Hawkes, Bret Roberts, Jackson Rathbone, Elizabeth Berkley, Barbara Tarbuck, Matthew Davis, Nathan Stevens, Ryan Templeman, Zulay Henao, JJ Neward, Bridger El-Bakhi

Overbodige en onnodige sequel, die een schamele poging doet om de cultklassier ‘Donnie Darko’ (2001) nog eens dunnetjes over te doen, maar daar jammerlijk in faalt. De filmstudio dacht ongetwijfeld dat dit een mooie manier was om wat geld te verdienen. Met een minimale investering van 4 miljoen dollar voor de productie, zal er ongetwijfeld winst zijn gemaakt als de verhuur en verkoop van de dvd wordt meegerekend. Door deze film losjes te koppelen aan ‘Donnie Darko’ en het rechtstreeks op dvd uit te brengen, moeten er dollartekens in de ogen van de producenten geschenen hebben. Bij het geven van het groene licht heeft namelijk noch enige entertainmentwaarde, noch een creatief idee een rol gespeeld en met die cynische gedachte is ‘S. Darko’ gemaakt. De cast en de crew hebben zich ongetwijfeld ingezet en hun inspanningen zijn ook echt wel terug te zien, maar er is geen meerwaarde ten opzichte van de illustere voorganger.

Regisseur Chris Fisher en schrijver Nathan Atkins namen het stokje over van regisseur/schrijver Richard Kelly, die op geen enkele wijze aan deze film verbonden is. Alleen enkele van de door hen geschapen karakters komen ook in deze film voor. De hoofdrol wordt hier overgenomen door Donnie’s jongere zusje Sam, gespeeld door Daveigh Chase. Zij speelt hiermee dezelfde rol als in de eerdere film en is tevens het enige lid van de cast die in deze film op komt draven.

Is het een vervolg? Nou, nee. Uiteraard is er de link met de eerste film door Donnie’s jongere zusje (die van die danswedstrijd) opnieuw op te voeren, met nog wat andere verwijzingen hier en daar, maar er is geen sprake van dat deze film voortbouwt op de plotlijn van de eerdere film. Het is inmiddels zeven jaar later en Sam (de ‘S. Darko’ van de titel, waarom niet gewoon Sam?) reist met haar vriendin Corey (Briana Evigan) door het westen van de Verenigde Staten, als hun auto panne krijgt. Zo komen ze terecht in het dorpje Conejo Springs, waar het echt vol zit met allerhande gekke types: van een bijna onherkenbare Elizabeth Berkley als de streng gelovige Trudy, de stoere Randy (Ed Westwick), de alom als dorpsgek beschouwde “Iraq Jack” (James Lafferty), een ex-soldaat die meevocht tijdens Desert Storm (de film speelt in 1995), de nerd Jeremy (Jackson Rathbone) en de nogal aparte pastoor John (Matthew Davis). De belangrijkste mannen in deze rolprent hebben om de één of andere reden allemaal een bril, die haast wel als een vermomming bedoeld lijkt. En dan is er ook nog het mysterie van verdwenen jongetjes en een geheimzinnige inslag van een meteoriet.

Die laatste gebeurtenis, net als de vliegtuigmotor in ‘Donnie Darko’, is het object dat alles in gang zet. Want ook hier ontstaat er een parallel universum, waarin van alles moet worden rechtgezet, omdat anders de wereld vergaat. Tot zover niets nieuws onder de zon, want dat is ook precies de plot van ‘Donnie Darko’. Toen moet schrijver Atkins hebben bedacht dat hij het superieure en originele scenario van Richard Kelly kon overtreffen, door nòg een alternatief universum te bedenken en de hoofdrolspelers dus twee keer hun best moeten doen om de wereld te redden. De meeste kijkers zullen dan al de draad zijn kwijtgeraakt.

‘S. Darko’ mist niet alleen het grote mysterie (dat is immers al bekend), de sprankeling, de humor en de intelligente vragen die opgeworpen werden – en lang niet allemaal beantwoord uit ‘Donnie Darko’, maar weet daar op eigen kracht ook niets voor in de plaats te stellen. Met zulk materiaal kunnen de acteurs ook maar weinig en de potentieel interessante opzetjes gaan verloren in de maalstroom van herkauwde concepten. Jammer, maar helaas. Gauw overslaan deze film en in plaats daarvan ‘Donnie Darko’ gewoon nog een keertje kijken.

Hans Geurts