Sahara (2005)

Regie: Breck Eisner | 125 minuten | actie, komedie, avontuur | Acteurs: Matthew McConaughey, Steve Zahn, Penélope Cruz, William H. Macy, Lambert Wilson, Delroy Lindo, Rainn Wilson, Francis Magee, Clint Dyer, Mark Aspinall

Dirk Pitt, in ‘Sahara’ vertolkt door Matthew McConaughey, is de hoofdfiguur uit een serie avonturenromans van de populaire schrijver Clive Cussler. Cussler, die in het reclamevak zat, begon ooit uit verveling boeken te schrijven. Vanuit zijn marketing-achtergrond bestudeerde Cussler de elementen en de hoofdfiguren uit bestaande avonturen- en detectiveromans . Hij analyseerde romans van o.a. Arthur Conan Doyle (bekend van de Sherlock Holmes-verhalen) en Edgar Allen Poe. Ook bestudeerde hij hoofdfiguren uit bekende boekenreeksen, zoals Philip Marlowe, James Bond en Mike Hammer. Hij wilde perse een verhaal schrijven rond een unieke hoofdfiguur, die niet mocht lijken op de figuren uit andere romans. Zo werd het concept van de Dirk Pitt-verhalen geboren: Pitt is een avonturier die voornamelijk op en onder water opereert. Hij werkt voor de ‘National Marine and Underwater Agency’ (NUMA), die historische schatten bergt die zich onder water bevinden.

‘Sahara’ is niet de eerste roman van Cussler die verfilmd is. Precies 25 jaar geleden viel die eer te beurt aan ‘Raise the Titanic’, waarin de Titanic wordt geborgen om een zeldzaam mineraal dat aan boord zou zijn veilig te stellen. Breck Eisner, een protégé van Steven Spielberg, werd aangetrokken om ‘Sahara’ te regisseren. Voor deze film had hij slechts één speelfilm op zijn naam staan, en een aantal TV-series (waaronder ‘Taken’, geproduceerd door Spielberg).

Eisner wordt door de cast en crew geprezen om zijn nimmer aflatende energie, die zeker ook afstraalt op de film: ‘Sahara’ is één en al spektakel, met weinig adempauzes. Ook de drie hoofdrolspelers vallen niet direct in de categorie van introspectieve acteurs. De immer charmante en ‘happy-go-lucky’ Matthew McConaughey, het temperamentvolle Spaanse opdondertje Cruz en ADHD’er Steve Zahn staan garant voor veel actie en oneliners. Cruz en McConaughey blinken helaas niet erg uit op het komische vlak, en hun grappen leveren vaak niet meer op dan een flauwe glimlach. Maar dat mankement wordt weer redelijk goedgemaakt door de droge humor van Zahn, die wel echt grappig is. Ook William H. Macy blijkt over onvermoede komische talenten te beschikken, in de rol van NUMA-baas Sandecker.

Het verhaal is dan wel niet erg geloofwaardig, maar wie bereid is zijn verstand twee uur lang op nul te zetten zal zich best vermaken bij ‘Sahara’. Geen geweldige, maar ook zeker geen slechte actiefilm.

Saskia Blokker

Waardering: 3

Bioscooprelease: 14 juli 2005