Sailor Beware (1952)

Regie: Hal Walker | 108 minuten | komedie | Acteurs: Dean Martin, Jerry Lewis, Corinne Calvet, Marion Marshall, Robert Strauss, Leif Erickson, Don Wilson, Vince Edwards, Skip Homeier, Dan Barton, Mike Mahoney, Mary Treen

‘Sailor Beware’ is precies dat wat je er van mag verwachten. Dean Martin en Jerry Lewis vormen net als in hun andere films, zestien in totaal, een avontuurlijk duo dat in allerlei komische situaties terecht komt. Dit keer komen de twee, zowel expres als onbedoeld, in de marine terecht. Over de rolverdeling kan zoals gewoonlijk geen misverstand ontstaan. Jerry Lewis is de sullige Melvin die allergisch is voor make up en andere vrouwelijke dingetjes en daarom altijd uit de buurt van vrouwen blijft. Hij is sociaal onhandig en alles wat hem word gezegd begrijpt hij verkeerd. Melvin is, net als zo vaak het geval is bij Jerry Lewis, een oen, en moet constant door Al (Dean Martin) uit tal van benarde posities worden gered. Al is dan ook de stoere van de twee. Hij is charmant, vriendelijk en hij staat Melvin altijd bij.

Maar in ‘Sailor Beware’ ontpopt Melvin zich daarnaast ook onbedoeld als ware vrouwenman. Door de meest onhandige acties en stomme toevalligheden krijgt hij de een na de andere vrouw achter zich aan, iets dat tot de nodige humor leidt. Die humor is vaak nogal flauw. Want het doet logischerwijs allemaal nogal gedateerd aan. Met enige relativering kan er echter van het charismatische duo goed genoten worden. Martin en Lewis functioneren prima binnen dit verhaal dat duidelijk rondom hun karakters is gebouwd. Want de onhandige sul Melvin doet het natuurlijk goed in de marinewereld, een wereld die wordt gekenmerkt door vast en strak ritme, machogedrag, veel fysieke inspanningen en allerlei formaliteiten. Melvin en de marine zijn twee uitersten en zo leiden een trip met een onderzeeër, een boksgevecht, een onverwachts televisieoptreden en een ochtendtraining, gepaard gaande met tal van communicatiemisverstanden, dommigheid, onbenulligheid, tot de nodige joligheid.

Zoals gezegd, er komt een hoop flauwe humor voorbij en dat door sommigen wellicht oubollig zal worden gevonden. De film voldoet nu niet bepaald aan de huidige normen van de gemiddelde komedie. Veel brave humor en over-the-top grappen kenmerken ‘Sailor Beware’ en dat is precies wat je van een dergelijke film mag verwachten. Scènes worden altijd netjes afgesloten met een grap of een liedje van Dean Martin en het verhaal volgt een standaard en daarom tamelijk voorspelbaar patroon. De cliché’s overheersen, spanning komt er niet aan te pas en artistieke creativiteit is geen sprake van. ‘Sailor Beware’ is een solide formulefilm en daarom leuk voor de liefhebber, maar voor anderen is hier weinig bijzonders te ontdekken.

David Croese