Saint Hubert (2017)

Recensie Saint Hubert CinemagazineRegie: Jules Comes | 22 minuten | korte film, actie | Acteurs: Wim Opbrouck, Wouter Hendrickx, Michael Vergauwen

Wanneer een politieteam een grootschalig onderzoek start in een uitgestrekt natuurgebied in Duitstalig België, krijgt het al gauw te maken met de lokale boswachter. Al snel wordt duidelijk dat de politie niet de baas is in het bos.

‘Saint Hubert’ opent met nevelige natuurbeelden en bombastische muziek. We zien het bos en een aantal van zijn bewoners: reeën, everzwijnen, een adelaar en een ietwat smoezelige boswachter. De sfeer, de vertraagde beelden en de muziek doen denken aan Lars von Triers ‘Antichrist’. Het begin lijkt een idyllisch plaatje van een boswachter die bladeren verzamelt en pijp rookt in een schommelstoel. Toch slaat de sfeer met één geweerschot drastisch om. Al snel blijkt dat het gezag van de politie in het bos niet geldt en het conflict met de boswachter gaat van kwaad naar erger.

‘Saint Hubert’ oogt als een zeer vakkundige productie waar veel aandacht in geschonken aan de cinematografie en het acteerwerk. Het verhaal staat hier en daar op losse schroeven, maar daar valt doorheen te kijken, mede door de sterke vorm. Het gevaar is echter dat de vorm de overhand neemt en probeer dan nog maar eens tot een geschikte slotsom te komen. ‘Saint Hubert’ verliest het beetje subtiliteit dat hij had en slaat tegen het einde door in zijn overdaad.

Toch laat regisseur Jules Comes zien dat hij veel in zijn mars heeft. Hij heeft in veel opzichten groots uitgepakt, maar met name de cohesie die ontstaat tussen de pedante politiecommissaris (Wouter Hendrickx) en de onbestemde boswachter (Wim Opbrouck) is een grote aanwinst voor de film. Wellicht dat Comes in een latere productie, want die zal er ongetwijfeld komen, klaar is om nog dieper het concept in te duiken.

Marieke de Vries

Waardering: 3.5

DVD- en blu-ray-release: 2 oktober 2018 (DVD/blu-ray-box Selected Shorts #25 – De Beste Vlaamse Kortfilms)