Salto Mortale (2008)

Regie: Vincent Schuurman | 10 minuten | korte film | Acteurs: Shai Datauker, Geza Weisz, Arnaldo Costa e Silva, Jochem Stavenuiter, Guilherme Sepuveda, Katarina Justic, Isabel wan der Ley, Anna Hermanns, Max Siemoneit, Pierre Bauer, Jonathan De Weers, Kazimierz Bilan, Ives Papadopaulo, Ambra Faggioni, Rosita Bozkova

Dat werken in een circus niet zonder gevaren is, weten we allemaal. De Salto Mortale is de moeilijkste en gevaarlijkste stunt die er is. Er is geen vangnet. De acrobaat is geblinddoekt en ziet niet wat er gebeurt. Hij moet volledig vertrouwen op zijn collega-acrobaat. Een sprong des doods dus.

De jonge acrobaat die deze stunt gaat uitvoeren lijkt geen zenuwen te kennen. Hij gaat de sprong wagen en denkt ondertussen terug aan wat er met zijn moeder is gebeurd. Als klein jongetje heeft hij dingen gezien die de dood van zijn moeder hebben betekend. Hij voelt zich schuldig en voelt daardoor geen enkele angst voor zijn Salto Mortale, zijn moeder heeft deze sprong immers ook gemaakt, maar dan met een ander doel.

‘Salto Mortale’ is een indrukwekkende film over wat een invloed een kleine gebeurtenis kan hebben op het leven van een ander. En wat dat dan weer voor gevolgen heeft voor een kind. Het verleden heeft een grotere invloed op ons dan we soms in de gaten hebben. Daarom is ‘Salto Mortale’ ook zo aangrijpend. Het is ergens heel herkenbaar, ook al heeft bijna niemand letterlijk zo’n sprong ooit gemaakt. Figuurlijk gezien kennen we allemaal wel de Salto Mortale.

Eveliene Sanders